Малко след Втората Световна война започва възраждането на военната индустрия.

...
Малко след Втората Световна война започва възраждането на военната индустрия.
Коментари Харесай

Руският Макаров – Елвис на пистолетите

Малко след Втората Световна война стартира възраждането на военната промишленост. След като автоматизираното оръжие стартира да показва необикновено предимство, съвсем всеки производител стартира да трансформира своята идея. В мирното време, което мнозина назовават „ Студената война “, когато двете велики сили се пробват да наложат въздействието си във всяка точка на света, въоръжаването е възхода на военната промишленост стартира постепенно и несъмнено да затвърждава думите на Айнщайн: „ Не знам с какво оръжие ще се води третата международна война, само че четвъртата ще бъде с камъни и пръчки. “.

Добрата вест е, че още не сме стигнали до подобен спор, неприятната е, че основаното оръжие ще стигне за няколко международни конфликта. След като АК-47 прокарва пътя на автоматизираното оръжие, съветските инженери стартират да опитомяват концепцията за самозареждащото се оръжие и по тази линия вземат решение да подменят екземпляри като Tokarev TT33 и Nagant M1895 револверът. TT33 е впечатляващ револвер от Втората Световна война, само че при всички положения не може да продължи своето битие.

Тежък е, не постоянно се хвали с особена надеждност, а и доста бойци съумяват да се прострелят сами, тъй като предпазителят не е съединен вярно. Точно тези неточности би трябвало да бъдат изменени. Друго главоболие за боеца били пълнителите, които също не били комфортни при зареждане. Конкурентите са надлежно с 7.62-милиметрови патрони и 9-милиметрови. Създателят Семин получава похвали, а и неговото създание е изключително качествено и още по-важното – на ниска цена за произвеждане.

 Soviet Makarov army handgun with ammunition

Според доста критици, историята на Калашников е другарски копирана от друго немско оръжие. Ето за какво не би трябвало да се изненадвате, когато разберете, че идващият модел има впечатляващи прилики с Walther PP. В специфичен конкурс се събират редица конструктори и инженери, които търсят решение за основаването на обикновен за поддръжка револвер, който може да се похвали с отлична издръжливост и безотказна работа. Повече от 10 инженера оферират своите планове за проби. Пистолетът на Макаров се хвали с 20 пъти по-малко проблеми по отношение на съперниците си в лицето на Барюшев и Севрюгин.

Освен това употребява доста по-малко елементи, с цел да не може да се скапе. На идната година публично влиза в произвеждане и ще бъде желано оръжие за целия свят. Макар и не всяка техника на Съюз на съветските социалистически републики да получава такива възхвали, творението на Николай Макаров се употребява и до през днешния ден във всяка гореща точка. Разбира се, оръжието претърпява още промени и едвам през 1951 година излиза най-познатата версия, която е употребена даже от Джеймс Бонд (не единствено в старите екранизации, само че и в новите). Може да наподобява необичайно, само че тайната на всяко положително и качествено оръжие е неговата обикновена структура. По тази причина и до през днешния ден се употребява AK-47.

Макаров продължава да се създава и до през днешния ден, въпреки и мнозина да считат, че е светиня. Кой е подозирал, че точно Макаров ще надживее Германска демократична република и Съюз на съветските социалистически републики? И нещо още по-важно, произвеждал се е и в България. Родната версия изрично се подрежда измежду любимците в производството. През 90-те години оръжието получава по-сериозен пълнител за 12 патрона, с което става доста по-заплашителен и с безпроблемен механизъм може да взема решение доста съществени спорове. Агентите на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) също не се оплакват, откакто техният револвер идва със заглушител.

 Makarov pistol close-up depicted on a white background

За толкоз дългия си живот (макар и конструкторите да споделят, че създават нова версия, която трябваше да влезе на въоръжение през 2019 г.) Макаров е взел участие в редица военни конфликит. Следите от него стартират в първата Индокитайска война, минава през дебрите на Виетнамската война, взе участие интензивно в революцията в Никарагуа, Ливанската революция го помни като ефикасен револвер, не е пропуснал Афганистан, Анголската революция, Чеченската война, сраженията в Афганистан (които не престават и до днес) и още доста други.

Благодарение на дребните си размери, това е оръжието, което всеки рационален човек би изискал да има. Освен безотказна работа, този път разполага и с доста добър предпазител, с цел да няма никакви произшествия. След редица преработки, най-вече върху дизайна, това оръжие продължава да се употребява по една доста точна причина – работи доста добре и може да се оправи чудесно!

Най-вероятно би трябвало да знаем, че това е оръжието, което е достигнало галактически висоти. Ето за какво от първия полет в космоса до рухването на Съюз на съветските социалистически републики, всеки космонавт е имал достъп до персонален Макаров и несъмнено – патрони. Най-вероятно руснаците са вярвали, че е допустимо някой да нападне галактическата им станция и надали са визирали извънземни. Ако през новото хилядолетие имаха оръжие, нямаше да страдат от счупената си тоалетна, която е употребена от американци и руснаци. Този интернационален спор остава за различен път. Рядко може да се окаже, че същинско оръжие е съумяло да стигне толкоз надалеч, в това число в космоса.

 semi-automatic black hunting shotgun, cartridges 12 gauge, and makarov pistol

Не инцидентно Макаров е считан за „ Елвис на револверите “, той в никакъв случай не предава своя притежател и постоянно извършва работата. Никой не е сигурен какъв брой тъкмо от тези са създадени в миналото, само че имайки поради, че револверът се е произвеждал в целия източен блок и може да бъде открит публично в към 47 страни, можем умерено да предложим цифра от милиони екземпляри. Най-вероятно е оценен и от формалните сили на реда и от разнообразни партизански придвижвания.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР