Малко след полунощ е пикът на пациентите с травми от

...
Малко след полунощ е пикът на пациентите с травми от
Коментари Харесай

Д-р Людмил Симеонов: Малко след полунощ е пикът на пациентите с травми от фойерверки

" Малко след среднощ е пикът на пациентите с контузии от фойерверки ", означи доктор Людмил Симеонов - шеф на клиниката по хирургия на ръката в " Пирогов ". " Направили сме средностатистически облик на потърпевшия от пиратка - това нормално е мъж, сред 30 и 45-50 години. Много рядко имаме потърпевши дами, наподобява те са по-заети през това време ", посочи лекарят.

По думите му през последните години има положителна наклонност на по-малко травматизъм, само че той съществува. " Една от зоните, които се визира, е ръката, само че огромен % провали има и по откритите елементи на тялото - това са лицето, очите и от време на време ушите, в случай че детонацията е доста мощна ", сподели още доктор Людмил Симеонов.

Опитът на клиниката е обвързван с разнообразни типове взривни субстанции и фойерверки. Най-малки контузии предизвикват пиратките, които са най-лесно налични, само че в случай че те се взривят в ръката, водят до изгаряния и разкъсно-контузни рани.

" Ако се случи случай с контузия на ръката, първото нещо, което би трябвало да направи потърпевшият, е да се измие на течаща вода, след което да превърже с изобилен превързочен материал. Следващото нещо е да потърси допустимо най-бързо най-близкия медицински кабинет или болница ", изясни лекарят.

Клиниката по хирургия и микрохирургия на ръката е дежурна 24 часа, 365 дни в годината, заяви той. " Моят съвет е да не се дават пиротехнически средства на деца, тъй като контузията по-късно е доста тежка и за родителите и за самите деца ", сподели още доктор Людмил Симеонов.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР