Малко след като лидерът на Има такъв народ , че

...
Малко след като лидерът на Има такъв народ , че
Коментари Харесай

`Правосъдие за всеки` настоява за правителство с третия мандат и съдебна реформа от това НС |

Малко откакто водачът на " ИТН ", че отдръпва кабинета си и заяви, че се върви към нови избори, от самодейността " Правосъдие за всеки " излязоха с отворено писмо до политическите сили в 46-ото Народно заседание, с което упорстват за държавно управление с третия мандат. 

Според тях единствено по този начин може да се подсигурява провеждането на същинска правосъдна промяна и тя да се извърши от този парламент.

От самодейността приканват всички партии и обединения в Народно събрание, които декларират, че желаят промени и битка със статуквото, да поемат явен и прецизен ангажимент в писмен тип за минимално нужното. Това би трябвало да се свърши в този момент и документът да бъде показан пред Народното събрание, президента и обществото още тази седмица.

Ето цялостния текст на писмото:

ОТВОРЕНО ПИСМО

до политическите сили в 46-ото Народно събрание

Слави Трифонов и Политическа партия „ ИТН " отдръпнаха проектокабинета, за който президентът им връчи мандат. Така на следващия ден гласоподаване в Народното събрание няма да има. Одобряването на препоръчаните претенденти за министър председател и министри, отпред с очевидно неофициалния министър председател и показан като " извънреден правист и експерт " Петър Илиев, би било еднакво на политическо самоубийство.

Погледът към този момент е ориентиран към третия мандат, който президентът ще разпореди на определена от него парламентарна група. Това е и шансът да се реализира политическо единодушие за лъчение на държавно управление, с цел да се подсигурява провеждането на правосъдна промяна В ТОЗИ ПАРЛАМЕНТ! Акцентираме на този факт, тъй като в случай че такава не бъде осъществена в този момент със съответните законови и конституционни промени, това значи ни повече, ни по-малко следното:

• Иван Гешев остава основен прокурор за неопределен срок напред, а централизираната и йерархична прокуратура остава негов заложник;

• Висшият правосъден съвет (ВСС) остава в този тип и състав най-малко до късната есен. Това значи, че по същия циничен модел, по който избраха Гешев, след два месеца ще бъде определен и новият ръководител на Върховния касационен съд на мястото на арбитър Лозан Панов. Последното значи, че и Върховен касационен съд ще попадне в обсега на кукловодите на прехода от някогашните служби на Държавна сигурност, което към този момент би било същински ужасно за върховенството на Правото!

• Остава и КПКОНПИ в сегашния си тип и състав, отпред с някогашния основен прокурор Цацаров, а моделът за напън към неуместните или цялостно безучастие по отношение на мощните на деня ще продължи с цялостна сила;

• Най-вероятно и профилираните съдилища ще останат или ще бъдат " поетапно закривани " по подобен метод, че след няколко години към момента ще съществуват;

• Ще не престават кражбите, грабежите, политическата корупция и търговията с въздействие, тъй като още веднъж никой и по никакъв метод няма да ги проверява и санкционира;

• Реформите ще спрат изцяло, а сътрудниците ни в Европейски Съюз последователно ще стартират да ни глобяват и финансово, оттатък отчетите и политическите изказвания, което пък ще докара до неспособност за напредък и качване на доходите;

Въпросът е КОЙ има интерес от всичко това и дали взривяването на всяко допустимо единодушие по политики и персони за ръководството не цели тъкмо политическа неустойчивост, която да докара до още по-тежка рецесия и да отсрочи надалеч във времето правосъдната промяна и преструктурирането на Прокуратурата и службите за сигурност?!

Ето за какво всички партии и обединения в 46-ото Народно събрание, които декларират, че желаят промени и битка със статуквото, следва да поемат явен и прецизен ангажимент в писмен тип за минимално нужното. Това би трябвало да се свърши в този момент и документът да бъде показан пред Народното събрание, президента и обществото още тази седмица! А по-късно дано политическите сили да излъчат и поддържат общо предложение за държавно управление, без значение кому ще бъде предоставен третият мандат, формирано от честни, смели, умни и виновни хора, потвърдили своя висок професионализъм – без значение дали това ще е служебният кабинет или единствено част от него, и да дефинират дружно целите и политиките, даже да е с къс мандат, за обща поддръжка!

Повече време за политически опити и вдишване на нови опасности няма. Трети избори за една година ще слагат под подозрение опциите на парламентарната република да излъчва годно посланичество, а това е извънредно рисково за нежната ни народна власт!

Който откаже да поддържа подобен документ и държавно управление на " партиите на митинга ", които са декларирали предпочитание за промени, самичък ще съобщи хората от митинга, ще се изключи от процеса на смяната и ще заплати електоралната цена за това на идващите избори!

ВРЕМЕ Е ЗА ПОЕМАНЕ НА ОТГОВОРНОСТ И НАЦИОНАЛНО СЪГЛАСИЕ ЗА КАТЕГОРИЧНА ПРОМЯНА!

С почитание:
Велислав Величков,
ръководител на Сдружение „ Правосъдие за всеки “

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР