Малко след като бойци на Хамас взеха заложници по време

...
Малко след като бойци на Хамас взеха заложници по време
Коментари Харесай

Разкриха данни за тайни преговори, довели до сделката за прекратяване на огъня в Газа

Малко откакто бойци на " Хамас " взеха заложници по време на смъртоносната си офанзива в южната част на Израел на 7 октомври, държавното управление на Катар се е свързало с Белия дом с молба: да бъде образуван дребен екип от съветници, които да оказват помощ за освобождението на пленниците.

Тази работа, почнала в дните след отвличането, най-сетне даде резултат с оповестяването на съглашение за замяна на заложници, държани от ислямисткото придвижване в Ивицата Газа, против палестински пандизчии, реализирано с посредничеството на Катар и Египет и контрактувано от Израел, " Хамас " и Съединени американски щати, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Тайните старания включвали дейни дипломатически дейности от страна на президента на Съединени американски щати Джо Байдън, който провел редица незабавни диалози с емира на Катар и израелския министър-председател Бенямин Нетаняху в седмиците, предхождащи договорката. В акцията са взели участие още държавният секретар Антъни Блинкън, шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ Бил Бърнс, съветникът по националната сигурност Джейк Съливан и неговият заместител Джон Файнър, както и пратеникът на Съединени американски щати за Близкия изток Брет МакГърк и други

Две длъжностни лица, взели участие в начинанието, предоставиха подробни данни за работата, довела до съглашение, съгласно което 50 заложници би трябвало да бъдат освободени в подмяна на 150 палестински пандизчии по време на четиридневна пауза в боевете, отбелязва Ройтерс.

Малко след 7 октомври Катар - дълготраен медиатор в нестабилния район - се обърнал към Белия дом с поверителна информация по отношение на заложниците и опцията за тяхното освобождение, обявиха източниците. Катарците поискали да бъде основан дребен екип, наименуван от тях " клетка ", който да работи по въпроса уединено с израелците.

Съливан упълномощил на МакГърк и на различен представител на Съвета за национална сигурност, Джош Гелцър, да основат екипа. Това било направено, без да бъдат известени други способени американски организации, защото Катар и Израел поискали изключителна секретност, като единствено няколко души трябвало да бъдат в течение, споделят чиновниците.

МакГърк, умел посланик с богат опит в Близкия изток, провеждал ежедневни утринни диалози с министър-председателя на Катар Мохамед бин Абдулрахман бин Джасим Ал Тани. Той докладвал на Съливан, а Байдън бил осведомен всеки ден за процеса.

На 13 октомври Байдън провел прочувствена и продължителна среща със фамилиите на американците, които са били държани като заложници или са били в неопределеност.

Няколко дни по-късно, на 18 октомври, президентът отиде Тел Авив за диалози с Нетаняху. Осигуряването на освобождението на заложниците беше главен акцент в полемиките му с Нетаняху и неговия боен кабинет, както и филантропичната помощ.

Пет дни по-късно, на 23 октомври, работата на екипа на Белия дом съдействала за освобождението на две американски заложнички - Натали и Джудит Раанан. МакГърк, Съливан и Файнър проследявали в действително време сложното, многочасово пътешестване на пленените дами от Газа.

По думите на чиновниците връщането на двете американки е потвърдило, че е допустимо заложниците да бъдат освободени, и е вдъхнало убеденост на Байдън, че Катар може да реализира резултати посредством основания дребен екип. Тогава почнала усилена работа за освобождение на още заложници. Бърнс почнал да беседва постоянно с шефа на Мосад Давид Барнеа.

Байдън съзрял опция да реализира освобождението на огромен брой заложници и че договорката за размяната им против държани в израелски затвори палестинци е единственият реален път за обезпечаване на пауза в боевете, споделиха длъжностните лица.

На 24 октомври, когато Израел извършваше последни мерки за начало сухопътна атака в Газа, американската страна получила информация, че " Хамас " се е съгласил с параметрите на договорка за освобождение на дами и деца, което би означавало пауза и отсрочване на сухопътната инвазия.

Представители на Съединени американски щати разискали с израелците дали сухопътната атака би трябвало да бъде отсрочена, или не. Израелците изтъкнали, че изискванията не са задоволително безапелационни, с цел да се отсрочва настъплението, защото нямало доказателства, че заложниците са живи.

Официалният представител съобщи, че проектът за инвазия на Израел бил приспособен по този начин, че да разреши пауза, в случай че се стигне до договорка. Към " Хамас " било отправено искане да показа описи на държаните от него заложници, информация за тяхната идентичност и гаранции за освобождение. Процесът е бил дълъг и муден - връзката е била сложна и известията е трябвало да се предават от Доха или Кайро в Газа и назад, споделят чиновниците.

Байдън провел неразгласен до момента телефонен диалог с катарския министър-председател, когато почнал да се оформя проектът за поетапното освобождение на хора. Съгласно оформящото се съглашение дамите и децата заложници щели да бъдат освободени на първия стадий, дружно със съответното освобождение на палестински пандизчии от израелците.

Израелците са настояли " Хамас " да подсигурява, че всички дами и деца ще излязат на този стадий. Американската страна се съгласила и поискала посредством Катар доказателства за живота или персонални данни за дамите и децата, държани от " Хамас ". От " Хамас " дали отговор, че могат да подсигуряват извеждането на 50 души през първата фаза, само че отказали да показват лист с имена. На 9 ноември Бърнс се срещнал в Доха с катарския водач и с Барнеа от Мосад, с цел да прегледат текстовете на оформящото съглашение.

Основната спънка на този стадий била, че палестинската формация не била прецизирала ясно кого държи в плен. Три дни по-късно Байдън се обадил на емира на Катар, шейх Тамим бин Хамад Ал Тани, и изискал да научи имената или ясна информация за 50-те заложници, в това число възраст, пол и народност. Без тази информация, сподели служителят, нямало съображение да се не престават договарянията.

Малко след позвъняването на Байдън " Хамас " дал подробна информация за 50-те заложници, които групировката дала обещание освободи на първия стадий от всяка договорка.

В телефонно позвъняване на 14 ноември Байдън призовал Нетаняху да одобри съглашението, а израелският министър председател се съгласил.

МакГърк се срещнал с Нетаняху същия ден в Израел. Излизайки от среща, Нетаняху хванал ръката на МакГърк и споделил: " Тази договорка ни е нужна " и призовал Байдън да се обади на емира на Катар за окончателните условия - сподели един от чиновниците.

Преговорите се проточили, защото връзките в Газа бяха прекратени.

Те били обновени, когато Байдън беше в Сан Франциско, с цел да взе участие в среща на върха на Азиатско-тихоокеанския район. Той се обадил на емира на Катар и му споделил, че това е последният късмет, а емирът заречен да окаже напън за подписване на договорката, споделиха чиновниците. " Президентът настоя, че договорката би трябвало да бъде подписана в този момент. Времето изтичаше ", сподели един от чиновниците.

На 18 ноември МакГърк се срещнал в Доха с катарския министър-председател. Бърнс разговарял с Мосад. На срещата са били набелязани последните оставащи пропуски към постигането на съглашение. Споразумението към този момент било структурирано по този начин, че дамите и децата да бъдат освободени на първия стадий, само че с очакване за бъдещи освобождавания и за всички заложници да се върнат вкъщи при фамилиите си.

На идната заран в Кайро МакГърк се срещнал с ръководителя на египетското разузнаване Абас Камил. От водачите на " Хамас " в Газа пристигнало известие, че са приели съвсем всички договорености, реализирани предния ден в Доха.

Оставал единствено един въпрос, обвързван с броя на заложниците, които ще бъдат освободени през първата фаза, и с окончателната конструкция на съглашението, която да подтиква освобождението на повече от тези 50 дами и деца, споделиха формалните лица. Последвали са още доста контакти и договорката най-сетне била реализирана.

Източник: dnes.dir.bg

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР