Малко след като бе открит вариантът Омикрон, BioNTech и Moderna

...
Малко след като бе открит вариантът Омикрон, BioNTech и Moderna
Коментари Харесай

Има ли изобщо смисъл от ваксина срещу Омикрон? Какво показват изследванията

Малко откакто бе открит разновидността Омикрон, BioNTech и Moderna започнаха създаването на специфични ваксини против тази разновидност. Сега към този момент има първи проучвания за тяхната успеваемост. Ето какво демонстрират резултатите:

През декември 2021 година, малко откакто бе открит новият вид на ковид Омикрон, фармацевтичните компании BioNTech/Pfizer и Moderna стартираха създаването на специфични ваксини против тази разновидност. В края на януари започнаха и първите клинични проучвания.

За бързия старт на създаването имаше основателна причина, откакто се оказа, че новият вид на вируса съумява да заобиколи отбраната, основана от имунизациите против Ковид-19, като заразява даже тройно ваксинирани. Макар да се знае, че имунизираните пациенти прекарват боледуването леко, породиха опасения, че в случай че те са асимптоматични, биха могли неумишлено да разнасят заболяването. Именно това даде мотив за създаването на специфична ваксина.

Новите ваксини не са по-ефективни от бустерните дози

Сега, когато вълната, провокирана от Омикрон, съвсем доближи своя връх, а в някои страни евентуално даже към този момент го е минала, излязоха и първите резултати от проби върху животни с новоразработените ваксини. Засега те са налични единствено като предварителни изявления, прецизира профилираното списание " Nature ".

Четири проучвания са извършени върху хамстери, мишки и макаци. Три от тях с mRNA (иРНК) ваксини. Макар броят на животните, които са взели участие в проучванията, да е дребен, резултатът наподобява еднопосочен: новите ваксини против Омикрон не въздействат по-ефективно от бустерна доза след общоприета имунизация, заключва Дейвид Монтефиори от университета " Дюк " в Северна Каролина.

Най-представително е вероятно изследването с макаци. В него учените се концентрират върху резултата от бустерните дози. Всички осем маймуни са имунизирани два пъти с препарата на Moderna. След това половината от тях получават трета доза от същата ваксина, а другата половина - от новия препарат, създаден особено за разновидността Омикрон. И двете групи построяват сходни по успеваемост антитела, които оказват помощ и против Омикрон. Две изследвания с мишки потвърдиха резултатите от проучването с маймуните. При едното от тях също се съпоставят имунизациите на Moderna, а при другото ваксина, която работи особено против Делта разновидността, се съпоставя с препарат, модифициран за Омикрон. И това проучване дава сходни резултати - с изключението, че имунизацията против Омикрон не работи добре против предходните разновидности. Друго смесено изследване с мишки и хамстери стига до заключението, че при бустерна доза огромна разлика сред имунизацията, създадена против първия вид, и тази против Омикрон няма. При слагане единствено на една доза обаче новата ваксина пази по-добре.

Модифицираната ваксина - коства ли си?

Макар резултатите от тези изследвания да са предварителни, те загатват, че евентуално не си коства да се създава специфична ваксина против Омикрон. От една страна бързото разпространяване на този вид съумя да изпревари създаването на препарата, въпреки то да се организира извънредно бързо. Освен това наличните сега ваксини очевидно също са ефикасни против Омикрон.

При тези условия е евентуално да възникне въпросът дали няма да е по-разумно в началото да се следи развиването на вероятни по-нататъшни разновидности и по-късно, в случай че е належащо, да се излезе на пазара с още по-ефективна нова ваксина. Срещу сегашната заплаха към този момент има средства, които дават добър резултат.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР