Малко след 8:00 часа на ГКПП Дуранкулак заместник-министърът на транспорта

...
Малко след 8:00 часа на ГКПП Дуранкулак заместник-министърът на транспорта
Коментари Харесай

Пристигнаха първите два автобуса с евакуирани от Украйна

Малко след 8:00 часа на Граничен контролно-пропусквателен пункт Дуранкулак заместник-министърът на превоза Владимир Върбанов посрещна първите два рейса с общо към 60 български и украински жители, идващи от Украйна.

Автобусите са тръгнали от Генералното консулство на България в Одеса към 15:00 часа през вчерашния ден, сподели Върбанов. Крайната им спирка е Варна.

Евакуираните описват, че са били ужасени от гърмежите. Имат родственици в засегнатите от военните дейности региони и желаят да се върнат при тях, само че не знаят по кое време това ще бъде допустимо. В България ще отседнат при близки.

Вижте всички фотоси ТУК>>>

" Другаде хората се разсънват с чаша кафе, а ние се събуждахме с шума от бомбите. Беше ме доста боязън, по тази причина взех решение да се върна в България ", описа Фиген Рейхан Шериф от Разградско, която е студентка в Украйна. Тя изрази наслада, че е в България, където я чакат нейните родители.

 Снимка: BulFoto

" Огромни благодарности към българската страна, автобусния транспортьор и всички, които участваха в тази акция. Чакам в този момент и синът ми да дойде с втория рейс. В Одеса два дни седяхме с подготвен багаж, самолети хвърчаха над нас, беше доста ужасно. Прозвъних пет компании и всички ни отхвърлиха, а пък вашата компания сподели: " Елате, има място ". Оттук нататък би трябвало да си оправим документите и се надявам да ни оказват помощ, тъй като има доста хора като мен. Аз имам наследник на 30 години и не желая там да го убиват. Ние сме българи и не желаеме нашите деца да ги убиват там. Даже, в случай че можете, апелирам, спасете и колкото се може повече украинци. " - прикани Таня, етническа Българка от Украйна, представена от.

 Снимка: BulFoto

Един от водачите на двата рейса, които влязоха в страната съобщи, че пътуването е минало обикновено. " Всички пасажери са одбре. Забавянето се дължи най-много на задръстените от хора и коли граници на излизане от Украйна. Но благодарение на украинската полиция успяхме да преминем относително бързо ", уточни той, представен от.

 Снимка: BulFoto

В момента към Киев пътуват други четири рейса, един от които е двуетажен. Очаква се те да бъдат на сборния пункт пред българското посолство към 10:00 часа, с цел да изтеглят още 250 души, заяви заместник-министърът. Ако искащите се окажат повече, има опция за превозване и на 50-60 правостоящи пасажери. Автобусите се чака да дойдат в България към края на утрешния ден, добави Върбанов.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР