Малко след 1:00 часа тази нощ е имало авария, довела

...
Малко след 1:00 часа тази нощ е имало авария, довела
Коментари Харесай

Аварийно спиране на Козлодуй, всичко е наред. ДПС пита кой и колко ще плаща Козлодуй да приеме Белене

Малко след 1:00 часа тази нощ е имало повреда, довела до прекъсване на V-ти блок на АЕЦ " Козлодуй ". Причината била " софтуерна интервенция ", като се е задействала автоматизираната отбрана. Проверени са всички системи, няма нищо притеснително и се чака скоро V-ти блок да проработи. Това съобщи депутатът от Движение за права и свободи Рамадан Аталай, който е член и на енергийната комисия в Народното събрание.
По принцип Движение за права и свободи е срещу нуклеарната енергетиката – нямаме срещу настоящите мощности. Но, всичко, което следва да се строи оттук-нататък, би трябвало да кореспондира със зеления пакет на Европейски Съюз. Новото произвеждане би трябвало да бъде съобразено с нужди, акцентира Аталай в отговор на въпрос на Българска национална телевизия за бъдещето на оборудването за АЕЦ " Белене ".
 Валентин Николов: Седми блок на АЕЦ Козлодуй е доста по-перспективен план Валентин Николов: Седми блок на АЕЦ " Козлодуй " е доста по-перспективен план
" Ние транспонираме част от газовата инструкция, която се пробва да отбрани страните членки, които транспортират газови потоци отвън Европ...
Ако 2009 година не беше спрян планът " Белене ", щяхме към този момент да имаме централа с два блока, настоя депутатът. Кой ще заплати, от кое място ще дойдат парите – имам възприятието, че такива централи ги редим от Видин до Силистра. В края на краищата никой не извади парите, нужни за градежа на двата блока, сподели Аталай. И попита, откакто се мести оборудването в АЕЦ " Козлодуй ", кой ще заплати? " Опасявам се, че ще е самата централа ", съобщи той. По сметките на министър-председателя единият блок коства 10 милиарда лв..
" Това са едни фантазии, едни предизборни послания или в случай че не са, са избрани искания на производителите на нуклеарни уреди ", сподели Аталай.
По какви правила ще строят АЕЦ " Белене " – нито на депутатите, нито на държавното управление им е ясно, заключи депутатът от Движение за права и свободи, който намерено обърна взор към разновидността " Белене " да не се строи.
Законови промени
 Теменужка Петкова: Няма техническа спънка съоръжение от АЕЦ Белене да бъде употребявано за седми блок в Козлодуй Теменужка Петкова: Няма техническа спънка съоръжение от АЕЦ " Белене " да бъде употребявано за седми блок в Козлодуй
" Не знам сътрудниците от Българска социалистическа партия по кое време са откровени, когато приканват към висока изборна интензивност, или когато се вършат внушения за почтеност...
От 1 юни, 2021 година сме приели ангажимент, че всичко като ток ще е на свободния пазар. Какво вършим по-късно – по тази причина предложих НЕК да не бъде повече публичен снабдител, съобщи Аталай. Предложението му за корекция в Закона за енергетиката беше отхвърлено през вчерашния ден, 21 януари. Аталай се възмути и, че всички енергийни специалисти в България пазят така наречен американски централи (Мариците) със съждения, че в случай че НЕК не бъде публичен снабдител, няма да има гаранция, че контрактуваната сила от централите ще се изкупува от електроразпределителните сдружения и те може да банкрутират – надлежно затваряне на въглищни централи ще довед до проблеми в миньорския бранш.
По думите му, за Топлоелектрическа централа 1 (AES Гълъбово) изискуем 300 – 400 млн. лв., а Топлоелектрическа централа 3 (КонтурГлобал) сме надплатили 300 – 400 млн. лв.. Топлоелектрическа централа 1 желае още 1 милиарда лв. от горната страна – само че по този начин надхвърляме механизма за потенциал, който урегулира разликата сред контрактуваната цена и пазарната цена.
Що се отнася до това дали поправката за НЕК не облагодетелства Ахмед Доган и Топлоелектрическа централа " Варна ", Аталай отхвърли.
Още:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР