Малко са акронимите, които са толкова широко разпознаваеми и емблематични,

...
Малко са акронимите, които са толкова широко разпознаваеми и емблематични,
Коментари Харесай

Какво означава NASA и защо първо е имало NACA?

Малко са акронимите, които са толкоз необятно разпознаваеми и емблематични, колкото NASA. Прочутата галактическа организация сложи човечеството на Луната през 1969 година Не може да има по-възвишена упоритост от това да се стремим да научим повече за планетите и небесните тела, които ни заобикалят.

И това е една от главните цели на Националното ръководство по въздухоплаване и проучване на галактическото пространство (National Aeronautics and Space Administration). От самото си основаване организацията е в челните редици на аерокосмическите технологии. Пионер е в плановете, които уголемяват познанията ни за личната ни планета и за районите надалеч оттатък нея.

NASA се появява на бял свят през 1958 година. 

До раждането на новата организация се стига след подписването на Закона за националната аеронавтика и космонавтика в Съединени американски щати от същата година. Изявление, оповестено от президента Дуайт Д. Айзенхауер, отбелязва историческото събитие, което се случва на 29 юли.

Приемането на този закон е историческа стъпка, която в допълнение приготвя Съединените щати за водачество в галактическата епоха. Бих желал да похваля Конгреса за бързината, с която сътвори организацията и даде пълномощията, нужни за ефикасни национални старания в региона на аеронавтиката и проучването на космоса.

Почти 70 години по-късно, както даде обещание Айзенхауер, НАСА остава колос и международен водач в своята област. 

Учени, техници, астронавти, дружно с необятна гама от други гении, не престават да вкарват нововъведения и да реализират триумфи. 

За да се появи NASA обаче, преди този момент основите се поставят с NACA

Технически видяно, историята на НАСА не стартира през 1958 година Предишната глава от историята на организацията стартира през далечната 1915 година Това е годината, в която е основан NACA, или Националният съвещателен комитет по аеронавтика (National Advisory Committee for Aeronautics). Според НАСА ръководителите на тази предшестваща организация са били избирани от президента и на собствен ред са ръководели разнообразни аспекти от работата на NACA. Това е ставало в аеронавигационната лаборатория в Лангли, изследователския център „ Еймс “ и изследователския център „ Люис “. 

Този съвещателен съвет в последна сметка управлява проучванията, осъществявани в разнообразни области, които в бъдеще попадат в компетенциите на NASA.

Когато повече от 40 години по-късно е основана NASA, това бележи края на NACA.

При поглъщането на организацията тя разполага с приказен набор от познания и гореспоменатите проучвателен центрове, с които да се развива новият план.

Това е смелата визия на НАСА за бъдещето, която може би скоро ще види човечеството да каца на Марс. Иновации като сателитната стратегия EOSDIS WorldView не престават да ни учат на от ден на ден неща за Земята. Благодарение на NACA актуалната NASA получава основите и е достигнала до тези висоти.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР