Малко преди ротацията премиерът Николай Денков ще лети до САЩ

...
Малко преди ротацията премиерът Николай Денков ще лети до САЩ
Коментари Харесай

Въпреки че няма индикации да бъде приет от Байдън или Блинкен: Денков ще води 25 души делегация с Еърбъса в САЩ

Малко преди ротацията министър председателят Николай Денков ще лети до Съединени американски щати с огромния държавен Еърбъс, без да има среща с Байдън или Блинкен, оповестява „ Епицентър “. Въпреки дадените от Политическа партия 100 000 $ на лобистите „ Манатос и Манатос “, към този миг вратите на Белия дом остават затворени за българския министър-председател, защото в американската администрация нямало никакъв интерес от среща с него.

В формалната делегация били включени министърът на финансите Асен Василев, министърът на защитата Тодор Тагарев, министърът на енергетиката Румен Радев, още трима министри, които сега се прецизират, брачната половинка на депутата от Политическа партия Даниел Лорер - Виолета, началникът на кабинета на премиера Денков и негови съветници – общо към 25 индивида.

В програмата на визитата са включени срещи на българската делегация с еврейски организации и с НПО-та. Среща на Денков с Байдън не е планувана в програмата на американския президент за интервала 7-8-9 февруари, когато ще е визитата на българската държавна делегация.

Полетът с държавния Еърбъс ще коства на данъкоплатците 250 000 лв.. Отделно към тази сума би трябвало да се прибавят скъпите хотели и високите дневни на антуража на премиера.

„ Да си настоящ министър председател на европейска страна и да наемеш лобисти да ти уредят срещи в Съединени американски щати е унизително! Браво, Денков! По-надолу от теб никой не може да падне! “, разяснява депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

За 9-те месеца от своето премиерстване Денков не е бил поканен за нито една публична външнополитическа аудиенция, нито пък е поел домакинство на собствен сътрудник у нас. Всичките му външнополитически срещи са в границите на Брюкселски начинания, написа още медията.

Според „ 24 часа “ Министерският съвет приготвя посещаване в Съединени американски щати, само че към момента няма удостоверение за дати на такава аудиенция.

По-рано в четвъртък Бойко Борисов нападна премиера и министрите, че вместо да работят единствено летят със самолети.

„ Забелязвам едно пътешестване из страната. Чувам за едно подготвяно пътешестване до щатите, в което не виждам никаква логичност 15-20 дни преди промяната на ръководство, в тази ситуация с министър председател, недоговорени министри, още не е предходна тяхната оценка от ръководещите. От едната страна ми се задава въпрос за какво вземам участие в сглобката, а от другата ми споделят „ Нашите министри ще продължат да ръководят, ще вършат каквото желаят, ще пътуват, където си желаят “. Министри с по 30-40-50 хиляди командировъчни платени. Страховито разхищаване в държавното управление. Аз си припомням ядките в държавния аероплан, комисия в Народното събрание правихте, а в този момент аероплан след аероплан лети “, сподели Бойко Борисов.

По думите му пътуването щяло да продължи 5-6 дни и да вземат участие военният министър Тодор Тагарев, който се върна от Съединени американски щати преди две седмици, енергийният министър Румен Радев и финансовият Асен Василев.

От държавната пресслужба потвърдиха, че в действителност има диалози за посещаване на делегация отпред с премиера Денков във Вашингтон. „ Работно посещаване на акад. Денков в Съединени американски щати е измежду плануваните задължения по принцип заради значимостта на взаимоотношенията на България със Съединени американски щати. Няма финално решение за датите на визитата “, споделиха от държавната пресслужба.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР