Малко преди полунощ в изборната вечер. БСП дава традиционната си

...
Малко преди полунощ в изборната вечер. БСП дава традиционната си
Коментари Харесай

Силите на промяната загубиха общо 670 хил. гласа

Малко преди среднощ в изборната вечер. Българска социалистическа партия дава обичайна си конференция след вота. " Нямаме този срив, който виждаме при другите партии на смяната. Поведението и акцията ни оказа помощ да бъдем по този начин постоянни ", споделя водачът Корнелия Нинова и отхвърля за следващ път тематиката за възможната й оставка. Това изказване, несъмнено, не е правилно - то се базираше на неверни данни от социологическите организации. Според действителните резултати от вота за първи път в историята си Българска социалистическа партия се подрежда след Движение за права и свободи в парламентарни избори. Партията е четвърта и направи съвсем невъзможното - загуби още 100 хиляди гласа от юлската си поддръжка, която сама по себе си също бе рекордно ниска.

Това обаче е измежду относително " дребните " загуби на гласове, които партии записват на тези избори. Рекордьор е групировката на Слави Трифонов, която за четири месеца губи съвсем ⅔ от поддръжката си. Болезнено оголена този път е и " Демократична България " - с отлив на над половината от гласоподавателите си от юли. Две трети от поддръжката си по отношение на април и над половината по отношение на юли е изгубила и обединението " Изправи се ". Това й коства мястото в Народното събрание.

Общо партиите, които дефинират себе си като силите на смяната - Има Такъв Народ, Демократична България и " Изпправи се ", са изгубили 668 хиляди гласа от юли до в този момент. По стичане на събитията съвсем тъкмо толкоз пък е спечелила " Продължаваме промяната " (666 хиляди гласа). Макар преливането на гласове сред тези обединения да не е безусловно цялостно (ПП е привлякла и поддръжници на други партии, както и малко нови гласоподаватели по данни на социолозите), триумфът на новия план несъмнено стъпва на привлечените гласоподаватели от партиите на смяната.
Реклама
Загубата на гласове обаче визира и други. Близо 10% отлив има при ГЕРБ. Движение за права и свободи действително също губи поддръжка в страната, макар по-високия й общ резултат поради мобилизацията на гласовете от Турция.

Причините за тези загуби са сложни, само че и самостоятелни за всяка партия. А ниската изборна интензивност също е измежду аргументите.
Има Такъв Народ: Бърз напредък и бързо проваляне
" ИТН " стана първата партия, която превъртя месианския цикъл в българската политика единствено за броени месеци: обещания и напредък през април, свръхочаквания и първа мощ през юли, отчаяние и голям срив през ноември.
Реклама
Формацията губи над 400 хиляди гласа по отношение на лятото. А протичащото се с нея може да служи като мъчителен образец какъв брой малотраен е свръхпопулизмът - даже в ерата на шоу политиката.
Ядрото на " Демократична България " се оказа по-малко от упованията
Не по-малко мъчителна обаче е и ноемврийската действителност за демократичното обединяване, което губи 180 хиляди гласа по отношение на юли. Ефектът от появяването на " Продължаваме промяната " върху така наречен протестни партии и канибализирането на част от техния избор като цяло бе предстоящ. Въпреки това настройките на анализаторите бяха, че планът на Кирил Петков и Асен Василев ще отнеме от " Демократична България " най-вече завоюваната през юли периферна поддръжка - към 40-50 хиляди гласа. Или малко повече. Очакванията бяха обединяването да се свие до така наречен твърдо ядро от към 280-300 хиляди гласа, какъвто е почти априлският резултат на групировката.

Тези прогнози стъпваха върху високата преданост, с каквато политолози и социолози смятаха, че се отличава електоратът на " Демократична България ". Оказва се обаче, че това твърдо ядро от гласоподаватели на обединяването може би е надценено. Или пък е било отблъснато от следващите проблеми и напрежение вътре в обединението, както и от разрива с претендента за президент Лозан Панов, който бе подсилен от Демократична България, само че в дните преди вота се впусна в офанзива и против тях.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Политика 3 Здравеопазване 1 Политика 2 Политика 3 Политика 1 Свят 2 Здравеопазване 3 Политика Реклама
В последна сметка резултатът е едвам 165 хиляди гласа - най-ниското равнище за обединяване на демократични обединения в последните най-малко 12 години. Това докара и до подаването на оставките на ръководителите на партиите в обединението.
Българска социалистическа партия: все по-дълбоко дъно
В последните 20 години поддръжката за левицата на парламентарни избори се движи с непрекъснати растежи и спадове, които следват възхода и падението на другите политически " спасители " на България: ниски резултати при влизането на Сакскобургготски в политиката през 2001 година и високи след това; ниски резултати при влизането на Борисов в политиката през 2009 година и високи след първия му мандат.

Корнелия Нинова оглави Българска социалистическа партия през 2016 година, когато партията бе в доста неприятна форма след вредите, нанесени й от кабинета " Орешарски ". Заявката й за мощна и консолидирана алена партия подвигна резултата на вота през идната година до съвсем милион гласа. Но четири години по-късно, на изборите през април 2021 година, поддръжката за левицата падна на половина, а при всеки идващ избор тя губи по над 100 хиляди гласа, с цел да стигне до рекордно ниските в историята й 266 хиляди гласа на 14 ноември.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР