Малко преди новата 1975 година в Студентския град в столицата

...
Малко преди новата 1975 година в Студентския град в столицата
Коментари Харесай

Ехо от миналото!  Кървава Коледа в Студентския град: 17-г. ученик Бранимир уби 8 младежи, рани повече от 10  


Малко преди новата 1975 година в Студентския град в столицата е осъществено едно от най-масовите убийства у нас. Макар в тези времена комунистическият режим да не толерира празнуването на Рождество Христово, то събитията от нощта на 25 декември 1974 година остават в историята като „ Кървавата Коледа “.

По-цял свят има такива феномени по време на най-светлите християнски празници, от време на време психологично заболели и нестабилни хора употребяват момента, с цел да провокират ужасяващи кървави събития. България не е изключение, написа „ Телеграф “.

Преди 49 години в коледния ден на 1974 година у нас е осъществена една от най-кървавите и злокобни касапници, при която умират 8 индивида, а други повече от 10 са ранени.

Любов
Жестокото закононарушение е осъществено в студентските общежития в столичния квартал „ Дървеница “, а починалите са младежи, пристигнали от цялата страна и от чужбина да завършат висшето си обучение. Вместо заветната тапия обаче те получават патрони от полудял малолетен.

Виновник за кървавата Коледа е 17-годишният възпитаник Бранимир Делчев, а аргументите и претекстовете за осъщественото от него закононарушение и до през днешния ден към момента по този начин и не са доизяснени. По-късно пред проверяващите той ще твърди, че отишъл в общежитията да търси своята братовчедка, в която скрито бил влюбен.

Килърът Бранимир Делчев след задържането му от органите на милицията

Част от уликите, конфискувани от килъра

Комунист
Според килъра той се дефинира като правоверен болшевик, а момичето му изневерявало с „ врагове на националната власт “. Преди да се насочи към студентските общежития, Бранимир дружно със свои другари ходил на кино, където гледали кино лентата „ Кръстникът “. Вероятно сюжетът на кино лентата е отключил у него желанието да изиграе ролята на мафиот и да сее гибел.

След кино лентата ученикът се върнал у дома, запасал револвера на татко си, три кутии с общо 75 патрона и един туристически нож и се отправил към Студентския град. За това, че към този момент е бил „ влезнал крепко във кино лентата “ и че се вживявал в ролята на разбойник и мафиот, приказва фактът, че по пътя Делчев като умел разузнавач няколко пъти сменял трамваите и рейсовете.

Кървавата кланица в една от стаите на общежитието

Пъзел
В студентските блокове имало пазач, само че в празничния ден явно пропусквателният режим ще е бил „ през просото “ и 17-годишният Бранимир съумява без проблеми да влезе в един от блоковете.

Какво се случва в идващите минути, е мъчно да се опише в елементи. По-късно криминалистите ще подреждат пъзела късче по късче съгласно разказите на очевидците, избавили се като по знамение.

Едва минал около портиерната на входа, Делчев вади револвера и се насочва към първата попаднала пред очите му врата, която отваря. В стаята живеят студенти от Виетнам, които по това време честват рожден ден.

Бранимир вади револвера и кървавата кланица стартира. Някои от азиатците съумяват да изоставен стаята и хукват по коридора, преследвани от убиеца, който невъзмутимо дърпа спусъка против всеки, изпречил се на пътя му.

Сред жертвите е и бременна студентка с приятеля си.

Когато патроните в револвера свършват, стрелецът стопира единствено за секунди, колкото с цел да зареди, и продължава да си търси цели като в компютърна игра.

Милиция
Трудно е да се каже кой стопира вакханалията на развихрилия се умоповреден възпитаник. Според една от версиите това е студентът Стоян Агов, който съумява да се приближи до килъра сега, когато той презарежда. Хвърля се към него и съумява да избие револвера от ръката му, само че секунда преди този момент убиецът стреля и патронът улучва Стоян в гърдите.

Той обаче съумява да хване през тялото килъра и пробва да го събори на земята. Тогава килърът вади ножа и го забива в гърба му.

На помощ на Агов се притича различен студент - Исмет Север, само че и той е ранен с ножа. Примерът на двамата младежи е последван и от други притекли се на помощ.

Скоро убиецът е тръшнат на земята. А минути по-късно в общежитието идват и органите на националната милиция, които щракват белезниците на Бранислав и го откарват в най-близкото районно ръководство.

Виетнамски студенти таман са седнали да вечерят, когато падат убити

Кратко
Случилото се в Студентския град през днешния ден би било сензационна вест, тематика №1 за медиите в продължение на дни. Експерти щяха да обикалят утринните блокове на малките екрани, отзиви на разнообразни потенциали щяха да пълнят обществените мрежи.

Тогава обаче България е национална република зад желязната завеса. За кървавата вакханалия има малко осведомително известие от 2-3 фрази. В него се споделя, че психологично нестабилен юноша е направил нахлуване в едно от общежитията и има жертви.

И нищо повече. Случаят потъва в мъглата на осведомителното затъмнение, особено за онази ера.

Бай Тошо разпоредил разстрел
Масовото ликвидиране, осъществено от 17-годишния Бранимир Делчев, по тогавашното българско законодателство е закононарушение, което се санкционира със гибел. Убиецът обаче е наследник на партиен кадър, шеф на Държавно стопанско обединение „ Стара планина, държавна компания в региона на дърводобива и обработването.

Младежът е разгласен за неуравновесен и е избавен от правосъден развой и смъртно наказване. Изпратен е за лекуване в психиатричната клиника към пандиза в Ловеч.

По пътя обаче Бранимир е погубен, като съгласно полицаите това се случва при опит за бягство. Повече от ясно е, че това бягство е инсценирано. Според слуховете персонално Тодор Живков дал инструкции килърът да не стигне до психиатрията.


Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР