Малко преди началото на войната в Украйна, от посолството на

...
Малко преди началото на войната в Украйна, от посолството на
Коментари Харесай

Комисията по отбрана не прие да се развали договора за F-16

Малко преди началото на войната в Украйна, от посолството на Съединени американски щати в София оповестиха, че има закъснение в програмата по производството на изтребителите заради спирания във веригата на доставки, породени от пандемията от COVID-19. " Това неподходящото закъснение ще се отрази на всички страни, които сега вземат участие в тази стратегия ", допълниха от дипломатическата задача.

Членовете на комисията по защита одобриха Доклада за положението на защитата и въоръжените сили на Република България през 2020 година, който беше показан от министъра на защитата Драгомир Заков. По думите му скоро ще бъде показан и отчетът за 2021 година, посочи Българска телеграфна агенция.

Основният извод от отчета за 2020 година е, че положението на отбранителните качества на българските въоръжени сили разрешава осъществяването на дилемите по задачите, произлизащи от конституционните отговорности за гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната целокупност на страната в народен формат и в границите на груповата защита на НАТО и в общата политика за сигурност и защита на Европейски Съюз, само че с ограничавания по време и размер на изпълняваните задания, сподели министър Заков. Предприети са редица дейности за поетапно понижаване и унищожаване на тези ограничавания, добави той.

Разходите за защита през 2020 година са 1,842 милиарда лв., което е 1,55 % от Брутния вътрешен артикул. По думите на министър Заков по отношение на 2019 година разликата е сериозна, тъй като тогава са били закупени осем изтребителя F-16, което доста е повишило разноските за защита на над 3 млрд.лв.

Министърът уточни и останалите разходени средства, които са били предопределени за потребностите на защитата, в това число за личен състав, за финансови разноски, подписани контракти, поправки на вертолети, поправки на кораби и други

Драгомир Заков означи, че провокациите са свързани с незадоволително финансиране и с потребление на амортизирана техника. Усилията през 2021 година са били ориентирани към създаване на проект за развиване на въоръжените сили до 2026 година, капиталов план-програма до 2032 година и други
Докладът е оповестен на интернет страницата на Министерството на защитата.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР