Малко преди материала в Ди велт и Политико излезе друга

...
Малко преди материала в Ди велт и Политико излезе друга
Коментари Харесай

Ангел Найденов: Всички в кабинета Петков са знаели за тайната военна помощ за Украйна

Малко преди материала в " Ди велт " и " Политико " излезе друга публикация в „ Блумбърг “, където се говореше за тежко въоръжение с генезис България. Статията беше озаглавена „ тайното избавяне на Украйна “ и в нея се приказва за доста въоръжение. Нека да не използваме думата тактика, само че е имало скришен проект, задействан е през фирми-посредници и трети страни, задаван е от България.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria някогашният министър на защитата Ангел Найденов.

Очевидно е задействан проект с присъединяване на част от ръководещите. Очевидно имат отношение и някогашният министър председател и финансов министър, за разлика от другата информация. Смятам, че в „ Бълумбърг “ става дума за техника, която е снета от въоръжение през последните 15-20 години.

 
И този проект е бил скришен, поради опасенията от политически разтърсвания. По-скоро е била загадка, която е била известна на всички в Министерски съвет. Фирмите за оръжия са частни, част от тях са държавни, имате и държавна компания, която също е медиатор в продажбата на муниции. Министерството, в чийто патримониум са тези предприятия би трябвало да има взор. Когато се вижда експорт на стойност от 2. милиарда евро, би трябвало да се знае какво се случва, даже да се знае, че износът е за 50 страни, само че може да не направи усещане, че износът за Полша е за към 600 млн. евро. Това бих споделил, че е не социална загадка, само че информация, която е била известна.
Опасенията за политически разтърсвания. Да си напомним мнението на Корнелия Нинова да изоставен държавното управление. Впрочем в този момент намираме пояснение на три многозначителни събития. Първото беше визитата на Петков в Украйна, не излезе никаква информация, с изключение на, че ще си оказваме помощ. Второто е визитата на украинския външен министър, който заставам три дни и всички се чудехме какво прави толкоз време в България. Третото е писмото, което внесе украинския дипломат и на практика избави държавното управление от този колапс с възможното овакантяване на министрите. А в този момент обстановката е поради политически дивиденти, на първо място за Политическа партия.

Три извода, които могат да бъдат направени във връзка с западната военна помощ. Става дума за една доста тясна съгласуваност на метода и решенията за даване на такава помощ. Има самобитна еволюция за военната помощ – като се стартира от леко стрелково оръжие, да се стигне до бронирани машини и зенитно-ракетни системи. Стигаме до третия извод, че страните са решени да реализират помощ, до момента в който е належащо и каквато е нужна на Украйна, с цел да отбрани своята самостоятелност и териториалната им целокупност. Намерението от Германия, Франция и Съединени американски щати да дават бронирани машини ще даде друга динамичност на бойните дейности. Със западната военна помощ ще се опитата с качество да компенсират количественото предимство на Русия. Стратегическите центрове не виждат съображение да мислят, че скоро ще настъпи усмиряване.

 
Ние можем да дадем всичко, въпросът е, че ще ограничим ли отбранителната си дарба. Докато нямаме съглашение с трета страна, която да ни даде заместваща техника, явно не можем да го дадем.
Четири месеца не съумяха да реализират единодушие по политики. Едва ли в границите на среща от един час на част от политическите водачи може да се случи нещо, сподели Найденов във връзка на третия мандат. Това е просто следващ епизод от спектакъл, който следим. Не чакам да има кабинет. Партии, които залагат на разграничителните линии не могат да реализират единодушие посредством отричане.

Оправдано е от позиция на президента да дава време на депутатите. Подозренията са, че Българска социалистическа партия по този начин или другояче нямаше да реализира единодушие и това е най-краткият път към изборите. Все отново има и някаква логичност, само че тя не е, че президентът беше повдигнат от Българска социалистическа партия.

Не съм част от Българска социалистическа партия на Корнелия Нинова, а от това Българска социалистическа партия, което е останало отвън Корнелия Нинова. Не храня никакви упоритости. Що се касае до новия ляв политически план – искам им триумф.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР