Малко преди да се завърнете на работа след майчинството или

...
Малко преди да се завърнете на работа след майчинството или
Коментари Харесай

Напуснах работата си заради децата

Малко преди да се завърнете на работа след майчинството или тъкмо откакто сте се върнали на работното място в душата ви се пораждат особени страсти и усеща: „ Правилно ли постъпих? “, „ Не трябваше ли да остана до детето/децата още малко? “, „ Дали не пропущам най-важните моменти от живота им в името на някаква кариера? “

„ Това са в действителност съществени въпроси, които могат да разколебаят всеки. Преди да се опитате да продължите в една или друга посока, значимо е да си отговорите почтено на всеки един от тях. И въобще на всеки въпрос, който в този миг застане пред вас и породи чувство за неустановеност. Само тогава бихте могли да знаете дали в действителност определеният път е правилен “, споделя Ана Заврит, съветник по баланс сред персонален и професионален живот.

Но по какъв начин да извършите най-хубавият баланс сред децата и работата, тъй че изборът ви да бъде в действителност верен? Помислете над ето тези въпроси и отговорът евентуално ще пристигна доста по-лесно, в сравнение с сте предполагали.

Снимка: Shutterstock

1. Кое  по-важно за мен

Първото потребно упражнение е да отделите няколко часа, с цел да помислите над този въпрос на мира. Използвайте свободното време, когато детето е с баба и дядо, или откакто сте го приспали вечер.

Подгответе си една предразполагаща атмосфера: шоколадче, приятна музика, мека светлина… Тоест, всичко това, което ще ви накара да се отпуснете и да пренаредите концепциите си по най-хубавия метод.

Ако смятате, че можете да се справите и с двете дини под една мишница, действайте самоуверено. Но когато имате съмнения, най-добре помислете кои са целите ви в този миг и тогава вземете решение. Като на кантара би трябвало да поставите освен работата и детето/децата, а и персоналните ви ползи, занимания, приятелите и обстоятелството, че сте и брачна половинка, с изключение на майка.

„ Ако нещо е незабавно и значимо, то има приоритет; в случай че не е нито незабавно, нито значимо, може да изчака “, споделя Стивън Кови, американски бизнес съветник и трейнър.

Тактиката на Кови е доста елементарна. Човек би трябвало да освободи място за значимите, само че не и неотложни неща, преди те да станат изключителни ситуации; да минимизира проблемите и да възнамерява всекидневието, тъй че да заемат колкото се може по-малко допустимо време.

2. Как да се оправя с неотложните неща

Не всички неотложни неща са значими. Това зависи от цената, която им придаваме. Например: в действителност ли е значимо стерилизирането на залъгалките и шишета за вода на дребното три пъти дневно? И в случай че детето яде един път бебешка храна, подобаваща за неговата възраст, вместо домашно приготвена, дали това ще е покруса за здравето и развиването му?

Преоразмеряването на „ тежестта “ на значимите и неотложните неща ще ви помогне да въведете по-разумен надзор над тях, което пък ще ви спести време. И не забравяйте, че има и такива, които са неотложни, само че умерено попадат в графата „ може да го направя скоро “. А някои даже бихте могли да „ разсрочите “ на късчета във времето, което също ще ви спести куп терзания.

Това ще ви помогне да преосмислите най-много значимостта, както и спешността, на дилемите си, с цел да ги предефинирате или отмените дефинитивно.

3. Как да дефинира значимите неща

Важните неща са тези, които отразяват вашите полезности. Опитайте се да извършите лист по цели и оценете алегорично всеки от тях. Например, в случай че полезност е фамилията, помислете по какъв начин го разполагате в всекидневието: придружаване и прибиране на децата до учебно заведение, за тренировки или креативен занимания, превозване на почивните дни с тях, готвене и така нататък

Ако това е вашият „ стандарт “ за положително семейство, може да се окаже, че той влиза в спор с други полезности: като икономическата самостоятелност да вземем за пример, която ще ви лишава от игрите в парка с децата за сметка на уговорките в офиса.

Или може би имате други ползи, които са по-важни от това да изградите съвършеното семейство?

Всъщност оценяването на другите полезности ще ви помогне освен да подредите целите си по значимост, само че и да реорганизирате времето си по най-хубавия и комфортен метод, освен това без да се постанова да вършиме взаимни отстъпки.

Снимка: Shutterstock

4. Къде слагам работата си

Ако работата не е нито в листата на незабавните, нито на значимите неща, има две хипотези. Или имате задоволително шанс, че не би трябвало да работите, с цел да се издържате, или има проблем.

Когато не придавате никакво значение на работата или кариерата, даже това да значи икономическа самостоятелност, има заплаха да попаднете в клопката на „ краткосрочните проекти “. Но помислете добре какво рискувате. Защото за една жена, която излезе от пазара на труда за 2 или 3 години, по-късно може да се окаже доста мъчно завръщането. И това е статистика, която важи даже и за доста развитите страни.

Много е значимо да си отговорите рационално на въпроса: в каква степен сте стопански самостоятелни. Ще можете ли да плащате за книги, спорт, курсове за образование и почивки за децата си? И дали работата на брачна половинка ви е задоволително безвредна и постоянна?

5. Какви са моите цели

Това е доста потребен и значим въпрос, на който би трябвало деликатно да си отговорите. Защото това ще ви помогне да намерите потребни решения. Може да се окаже да вземем за пример, че няма потребност да се отказвате от нещо непременно, а просто би трябвало да пренаредите програмата си.

Колкото задачата е по-конкретна, лесна за дефиниране и премерване, постижима, реалистична и вярно ситуирана във времето, толкоз по-ефективно ще бъде вашето деяние и ще може да се насладите на плодовете му.

Източник:

По материали от  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР