Малко преди 22:00 часа снощи в районът на летище София

...
Малко преди 22:00 часа снощи в районът на летище София
Коментари Харесай

Товарят среднощно украински самолет в София! С какво?

Малко преди 22:00 часа нощес в регионът на летище София три камиона с извънгабаритен товар минават по Ботевградско шосе. Час по-късно те са на перона на летището, покрай украинския АН-124.

В среднощ камионите качват завития с брезент извънгабаритен товар на борда. Електрокари стартират да качват зелени сандъци на самолета, оповестяват от bTV. В рамките на 3 дни това е вторият АН-124, който идва у нас.



Около 7:00 часа сутринта, откакто беше претрупан, украинския аероплан напусна София, с цел да кацне в Жешов, Полша. Летище, което се намира единствено на 78 км от границата с Украйна.

Министърът на стопанската система Корнелия Нинова бе безапелационна пред bTV, че не допустимо да оказваме военна помощ на Украйна през Полша, преди гласуването в Народното събрание.

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев разгласи, че България непосредствено не изпраща оръжия към Украйна. Той разгласи още, че не се изнася директно за Украйна и е е допустимо това да става зад тила му.

Отговор на въпроса " Какъв е товара? " не дават и от Министерския съвет, както и министерствата по стопанска система и превоза.

Товарните самолети, кацащи у нас в последни дни, са руско произвеждане на украинската компания " Антонов ". Това е държавна компания за превоз на свръхтежки товари или военна техника.

Самолетът е с внушителни размери – отстъпва само на най-големия товарен аероплан в света – АН-225 Мрия, или „ фантазия “ в превод от украински, който бе опустошен при боевете край Киев.

При инспекция на bTV към 17 ч. през днешния ден един от двата товарни самолета каца и в Бургас, още веднъж с начална точка летище Жешов. Полша.

Летище Жешов се трансформира в едно от най-натоварените от началото на войната в Украйна.



Междувременно проверяващият публицист Христо Грозев от групата Bellingcat беше един от първите алармирали, че България скрито доставя амуниции за Украйна. Именно съгласно Грозев транспортният украински АН-124 е направил най-малко шест полета в интервала 21 – 26 април.

Пак съгласно него България разполага с едрокалибрени снаряди (152 мм) " в количества, които могат да поддържат защитата на Украйна за няколко месеца ".

" България скрито доставя амуниции на Украйна посредством " трета страна ", в опит да предотврати разпадането на съдружното държавно управление заради безапелационното несъгласие на прокремълските социалисти против износа на оръжие. Но Украйна не е удовлетворена от флирта, желае брак ", разяснява Грозев.

A Ukrainian heavy-transport Antonov plane just landed in Sofia... I wonder why..
— Christo Grozev (@christogrozev)

Каква е истината?
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР