Малко преди 20 часа, тъкмо когато постепенно се бяха изпарили

...
Малко преди 20 часа, тъкмо когато постепенно се бяха изпарили
Коментари Харесай

Как се стигна до оставката на Симеонов? Хронология и въпроси

Малко преди 20 часа, таман когато последователно се бяха изпарили очакванията са оставката на Валери Симеонов, вицепремиерът разгласи, че е подал молбата си за овакантяване и даде изключителна конференция.

На нея стана ясно, че Симеонов общо взето няма някакви проблеми със съвестта за скандалните " сякаш заболели деца ", а по-скоро е решил, че това е нужен политически ход, защото натискът против него се е трансформирал в напън против кабинета на Борисов и патриотите. Вицепремиерът акцентира, че това е негово персонално решение , по-късно полуехидно изясни, че желал да види по какъв начин оттук нататък ще не престават митингите.
Дали обаче е персонално решение? Всичко сочи към ход на Борисов
Едва ли Валери Симеонов просто по този начин взема решение за оставката. През последната седмица от ден на ден ставаше ясно, че облаците край Симеонов стартират да се разсейват, а да се сгъстяват таман при най-важната фигура - премиера Борисов. На Борисов му се наложи да изяснява необяснимото пред Хекимян - че оставката на Валери Симеонов към този момент не се разисква, тъй като колкото и да съжалява, да се извинява и да прави всичко допустимо за повече пари за майките на деца с увреждания, нямало по какъв начин да изиска главата на човек, който е съдружен сътрудник и крепи държавното управление. Въпреки че Хекимян не бе до дъно нападателен, Борисов обаче излезе с много негативи от изявлението, а митингите против ГЕРБ в цялата страна стават все по-интензивни - оповестени са такива през целия иден уикенд. ГЕРБ досега несполучливо употребява безконечната изразителност, която проповядва, че всичко е работа на Българска социалистическа партия и Радев, а министър председателят сляпо цитира статистики, вместо да открие верния ход за мощното гражданско неодобрение, което идва от прекомерно явен проблем: бедността. А в сряда (21 ноември) на Борисов му следва още по-тежка обстановка - изявление със Слави Трифонов, което по всяка възможност ще нажежи в допълнение гражданските пристрастености.
Точно в такава обстановка оставката на Валери Симеонов е ненапълно верен ход, който може да обезврежда най-малко едната страна на публичния напън - майките на децата с увреждания, защото на няколко пъти двата митинга се " сляха ", което наподобява е изключително рисково в очите на властта.
Фразата, която Валери не трябваше да споделя
Ето и прословутата фраза, която в последна сметка " взе главата " на Симеонов.
" Тоя закон беше стартират като опит да се угоди на една група кресливи дами, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на зной и на дъжд тея сякаш заболели деца без грам майчинско възприятие, грижа за тях. Просто ги използваха по най-безсъвестния метод като инструмент за реализиране на техните чисто материални цели. Затова споделям, че законопроектът е заченат в грях "
Дни наред Симеонов повтаряше едно и също, а точно, че " фразата била извадена от подтекста " , нещо, което натърти както на сбогуване, когато си подаде оставката, по този начин и десетки пъти преди този момент в обществените си изяви. А то с подтекста е още по-зле...
Хронология на митинга
Майките стачкуваха общо 26 следващи вечери, като с всеки идващ ден изглеждаше, че вероятността Симеонов да се отдръпна от поста си става все по-малка. Въпреки това те измисляха разнообразни акции, с които демонстрираха недоволството си, една от които беше и разписването и раздаването на основана от тях " оставка " на вицепремиера.
" Системата ни убива " бе подкрепена и с демонстрации на българите в Лондон.
Преди повече от седмица пък излезе изследване на " Галъп ", което разгласи, че повече от 80 % от българите желаят оставката на Симеонов.
Actualno.com бе една от дребното медии, които отразяваха безусловно всяка вечер митингите на майките. Посветихме десетки материали, с които подкрепихме справедливия митинг и се включихме в настояването за оставка поради цялостната липса на морал в скандалните думи на Симеонов. Писахме за вицепремиера тук, тук, тук, тук, тук, тук и доста още пъти.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР