Малко преди 11 часа днес по софийската улица Иван Вазов,

...
Малко преди 11 часа днес по софийската улица Иван Вазов,
Коментари Харесай

Протестът на застрахователна компания пред "Капитал" е симптом за нещо страшно

Малко преди 11 часа през днешния ден по софийската улица " Иван Вазов ", която поради безконечен ремонт в последната повече от една година е виждала всякаква строителна техника, влизат полицейски коли. Бус и автомобил на полицията паркират пред номер 20, където са редакциите на " Дневник " и " Капитал ". От оскъдните отговори на няколко полицейски чиновници се схваща, че са на улицата, с цел да охраняват митинг, само че не споделят какъв. Пред номер 30 се събира група от хора, друга групичка е на ъгъла на " Иван Вазов " и " Цар Иван Шишман ". На този номер са административни офиси на " Икономедиа " (издател на " Дневник " и " Капитал " ). От общината дават отговор пред " Дневник ", че има съобщение за митинг сред 11 и 13 часа на този адрес, само че не прецизират от кого.

Какво в действителност се случва

На въпрос какво се случва, няколко индивида от групата пред номер 30 отвръщат глави, само че момче се приближава и споделя, че е митинг, поради публикация в " Капитал " и отхвърля повече коментар. Събитието още не е почнало.

Малко по-късно в известие, което не е получено на публицистичната поща на " Дневник ", само че разпратено до други медии, застрахователна компания " Лев инс " оповестява, че чиновниците й ще посетят офис на " Икономедиа ", " с цел да дават доказателства за открити застрахователни измами, посредством които се източва народен запас ". След това известието продължава с обвинявания към медийната група за изявления и против тях и погрешни изказвания, че са имали отвод за среща с управлението на " Икономедиа ", а са получавали оферти за спонсорство. От " Лев инс " настояват, че последна обява на медиата (без да прецизират коя) е имало " апел за политически напън против сдружението в комбиниране с опит за рекет, което преля чашата на търпението " и по тази причина чиновниците им желаят да знаят - за какво " Икономедиа " дестабилизира сигурността на България, за какво изявления нанасят удар по българския бизнес и не престават да настояват за рекет върху тях.

В последната публикация в " Капитал " (от 26 юли) осведоми, че " КФН разгласи, че е разискала с Европейския орган за обезпечаване и професионално пенсионно обезпечаване (EIOPA) " незабавни ограничения " за влизането на България в механизма ERM II. Срещата се е състояла в София, а по информация на " Капитал ", мотивът за нея е изпратено преди няколко седмици остро писмо на интернационалния регулатор, с което се желае разрешаване на проблемите със системата " Зелена карта " и по-конкретно отводът на " Лев инс " да изплати искания по вреди в чужбина.

Това значи, че при липса на политическа воля за изчистването му казусът в застрахователния бранш може да се трансформира в спънка по пътя на страната към еврото, защото EIOPA е институция, чието мнение ще се вземе поради от Европейската комисия при окончателното решение за приемане на България във валутния механизъм. "

Текстът напомня и проблема, че през ноември 2017 година Съветът на бюрата " Зелена карта " уточни два български застрахователя - " ДаллБогг: живот и здраве " и " Лев инс ", като неточни поради бавене или неизплащане на заведени вреди по произшествия със застраховани от тях коли в чужбина. С времето " ДаллБогг: живот и здраве " е изплатил всички висящи искания, до момента в който " Лев инс " отхвърля да заплаща, тъй като счита, че е източван от неточни сътрудници в чужбина.

Симптом за нещо ужасно

" Прoтестът на Лев инс " е неповторим, тъй като всъщност е против позиция на Европейската централна банка (ЕЦБ) и застрахователния регулатор на съюза EIOPA за укрепване на надзорните функционалности в банковия и небанков бранш по отношение на евентуалното участие на България в Банковия съюз и еврото. С две думи, Европа желае да се убеди, че българските регулатори държат изкъсо банките и застрахователите и те разполагат с задоволително капитал и запаси да обслужват рисковете, които са поели и не заплашват ползите на вложителите и застрахованите лица ", се споделя в позиция на " Капитал ", публикувана след митинга.

В нея се изяснява, още че " Протестът на застрахователна компания пред редакцията на " Капитал " е признак за нещо ужасно. Институциите и регулаторите са абдикирали изцяло от вменената им по закон отговорност за пазят парите и ползите на данъкоплатците. Поради това доста постоянно една или няколко медии се оказват единствената бариера пред своеволията и неспазването на разпоредбите в ущърб на ползите на инвеститори и застраховани. Така беше при сагата КТБ, по този начин е със " Зелената карта ". Вместо поддръжка от институциите, екипът на " Капитал " и фирмата-издател получават само възходящ напън и принуда, от тези които сякаш би трябвало да се грижат за съблюдаване на разпоредбите и законите. " (Вижте цялата в края на текста)

В известието на " Лев инс " беше конкретизирано, че на митинга с изключение на шефове и чиновници на компанията, ще участват и " водещи български медии ". От уеб страницата ПИК и свързвания с Пеевски " Канал 3 " бяха от рано на линия, с цел да пакетират малко по-късно - новината в нормалната си офанзива против Иво Прокопиев (съиздател на двете медии). Всъщност шефовете на компанията приказваха пред камерите и микрофоните, а чиновниците останаха за декор. Така мина митинга, траял по-малко от час. След като завършиха медийните си изяви представителите на " Лев инс " бяха поканени от екипа на " Капитал " за диалог от в редакцията.

" Капитал ": Този митинг е неповторим и извънредно знаменателен

" През над 25 годишната история на " Капитал " сме виждали съвсем всичко, само че митингът на чиновници застрахователно сдружение ЛЕВ ИНС пред офисите на редакцията е нещо неповторимо и извънредно симптоматично.

Прoтестът на ЛЕВ ИНС е неповторим, тъй като всъщност е против позиция на Европейската централна банка (ЕЦБ) и застрахователния регулатор на съюза EIOPA за укрепване на надзорните функционалности в банковия и небанков бранш по отношение на евентуалното участие на България в Банковия съюз и еврото.
С две думи, Европа желае да се убеди, че българските регулатори държат изкъсо банките и застрахователите и те разполагат с задоволително капитал и запаси да обслужват рисковете, които са поели и не заплашват ползите на вложителите и застрахованите лица.
В случая с ЛЕВ ИНС, сдружението е продало застраховки " Зелена карта " в Италия, а отхвърля заплащания по някои вреди, като твърди, че е било източено и излъгано от локален сътрудник. Казусът е прочут от години, и докара до това България да бъде вкарана в невиждана процедура по мониторинг и да бъде застрашена с изключване от съглашението " Зелена карта ", заради това, че неин осигурител не извършва отговорностите си по него. " Капитал е писал неведнъж по тематиката (виж тук и тук ), само че до момента българският регулатор КФН отхвърляше да предприеме дейности по въпроса. През предходната седмица въпросът за нужни ограничения е бил подложен остро от ръководителя на EIOPA пред КФН, в подтекста на кандидатурата ни за еврозоната и от там последва известие за идни " незабавни дейности ". За това " Капитал " описа тук.
Протестът против " Капитал " всъщност е за това, че още веднъж е приносителят на " неприятните " вести - следи тематиката от близко и предизвестява българския осигурителен пазар за вероятните последствия.
Ако България бъде извадена от съглашението зелена карта, с изключение на репутационен пестник, ще засегне всички пътувания на български коли в страните отвън евросъюза. Част от задачата на " Капитал " е да пази ползите на вложителите, вложителите и застрахованите лица. През годините, доста постоянно преди и макар регулаторите, сме алармирали за явни нередности. Достатъчно е да споменем за пирамидите и източването на банките от 90-те години на предишния век, аферата КТБ, крипто и исторически пирамиди от новото потомство в наши дни. Темата " Зелена карта " не прави изключение, тъй като е от сходен мащаб и визира милиони български жители.
Протестът на застрахователна компания пред редакцията на " Капитал " е признак за нещо ужасно. Институциите и регулаторите са абдикирали изцяло от вменената им по закон отговорност за пазят парите и ползите на данъкоплатците. Поради това доста постоянно една или няколко медии се оказват единствената бариера пред своеволията и неспазването на разпоредбите в ущърб на ползите на инвеститори и застраховани. Така беше при сагата КТБ, по този начин е със " Зелената карта ". Вместо поддръжка от институциите, екипът на " Капитал " и фирмата-издател получават само възходящ напън и принуда, от тези които сякаш би трябвало да се грижат за съблюдаване на разпоредбите и законите.
Злобното общественото говорене против " Капитал " и останалите самостоятелни медии от страна на прокуратурата, държавното управление, финансовите Българска народна банка и КФН (в някои периоди) подстрекава всички, като ЛЕВ ИНС да пробват да си решат казуса не всъщност, а като нападат медиите, които осведомят обществото за него.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР