Малко повече от месец след убийството на Мартин Божанов –

...
Малко повече от месец след убийството на Мартин Божанов –
Коментари Харесай

Месец след убийството на Мартин Божанов: Разследването досега е на ниво разговори със споменати лица

Малко повече от месец след убийството на Мартин Божанов – Нотариуса институциите не престават да събират информация, която да удостовери или отхвърли изказванията за мощното му въздействие в правосъдната система. Свои инспекции вършат както Съдийският прокурорски съвет, по този начин и Народното събрание. Това проучва Силви Великова от БНР.

Какво е направено и открито до този миг?

Заседания през днешния ден и на следващия ден имат Висшият правосъден съвет, някогашната Съдийска гилдия и Висшият прокурорски съвет – някогашната Прокуроска гилдия, които избраха по друг метод да изследват детайлите към групата на Нотариуса.

Съдийската колегия създаде специфична комисия. Такова беше и настояването на неправителствени организации и на Съюза на съдиите. Голяма част от информацията, която събира Съдийската гилдия, се извлича от чуванията на изпълняващия длъжността основен прокурор Борислав Сарафов, арбитър Владислава Цариградска и проверяващия публицист от Антикорупционния фонд Николай Стайков.

Събира се информация както по съответни каузи, за които се счита, че Нотариуса е имал интерес, като КТБ и Брендо, по този начин се ревизират и изказвания, че посредством машината му са били държани според съдии – посредством подслушване и формиране на наказателни производства.

Прокурорската колегия към този миг е избрала да изслушва и да се фиксира главно върху Нотариуса – пребиваването му в постройката на Софийска районна прокуратура, както и на близки до него юристи, а също и присъединяване в един прием на Банско, на който Божанов е участвал. Десет прокурори от Софийска районна прокуратура ще бъдат изслушани по тематиката.

Все повече се натрупва информация, която потвърждава, че Невена Зартова е имала контакти с Мартин Божанов и неговия юрист Велимир Атанасов.

Инспекторатът на Висшия правосъден съвет също се е самосезирал. Поискал е от и.д. основен прокурор Борислав Сарафов лист с магистратите, които са ходили в така наречен SS клуб. Сарафов е препратил това искане към Софийската градска прокуратура, която към този момент не е дала отговор.

В четвъртък парламентарната комисия, основана за оценяване на данни и обстоятелства към Мартин Божанов, за първи път ще изслуша представител на институция. Досега слуша повече неправителствени организации и потърпевши хора. Става дума за градския прокурор на София Илиана Кирилова.

Впечатление прави мълчанието на изпълняващия функционалността основен прокурор Борислав Сарафов.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР