Малко повече от час в четвъртък сутрин, на 5 октомври

...
Малко повече от час в четвъртък сутрин, на 5 октомври
Коментари Харесай

Когато Гешев седна на разпит пред прокурор, или кой ходи на гости при Пепи Еврото

Малко повече от час в четвъртък заран, на 5 октомври 2023, някогашният основен прокурор Иван Гешев дава показания пред собствен досегашен зависещ.

Това са единствено част от отговорите на Гешев по време на разпита, който беше публикуван от Антикорупционния фонд. Въпросните реплики дават бегла визия за стилистиката и желанието му да спомага на следствието:
" Откъде да знам? ", " Нямам спомен и това не ме е интересувало в никакъв случай ", " Въпросът ви е лекомислен и непрофесионален ", " В момента ме питате дали съм направил състав на закононарушение на Наказателен кодекс - не не съм ", " Никога не съм си разрешавал да окажа напън върху вътрешното разбиране на сътрудник, тъй като от 30 години съм в системата и не съм помияр ".
Иван Гешев има учредения да се съмнява в претекстовете на разпита и очевидно да го саботира.

Проверката се води няколко месеца след отстраняването му като основен прокурор. Формалният мотив е Петьо Петров - Еврото и делото " Осемте джуджета ". Но същинската причина за разпита е търсене на компрометираща информация против други прокурори - включително тогавашния началник на Софийската районна прокуратура Невена Зартова - които да бъдат осъдени поради " нарушение на правата " на някогашния следовател Петров.

От разкриването на незаконната мрежа от Антикорупционния фонд през 2020 година досега на разпита са минали повече от 3 години - т.е., голямата част от предварително прекратения мандат на Иван Гешев като основен прокурор.

До май 2023 година нито един от обществено известните обстоятелства за Петров не беше провокирал вниманието на държавното обвиняване.

Това състояние се трансформира внезапно - откакто Иван Гешев взема решение, че някогашният следовател Петров си е разрешил да го заплашва с анонимно писмо и да го принуждава да подаде оставка с мафиотски ултиматуми. За по-малко от две седмици обаче това следствие е конфискувано от Софийската градска прокуратура и там завършва вечно. Вместо да се търси отговорност на основния обвинен Петров, се търси отговорност от обвинителите му.

Какво споделя Гешев за познанството си с Пепи Еврото?
Лицето Петьо Петров познавам от 90-те години като прокурор в СРП. Поне до момента в който съм основен прокурор - 3 години и половина - с огромна степен на възможност мога да настоявам, че не съм го виждал персонално, нито в този интервал съм ходил в небезизвестния му ресторант. Нямам спомен да съм ходил преди този момент. Подозирам, че административни ръководители в прокуратурата, техни заместници и други високопоставени лица са посещавали много по-често неговия дом и ресторант, тъй че не е неприятно това да бъде открито. Може да се окаже теоретично, че тези хора може да са посещавали домашния му адрес, носили са документи от СГП и са били в топли връзки.
Водещият разпита Йордан Петров от Софийската градска прокуратура не се интересува от елементи по тези показания. Не се интересува и от кое място Гешев разполага с данни, които да го водят към сходни заключения.

Вместо това прокурорът пита Гешев " какво знае " за акцията, при която беше изработен несполучлив опит за арест на Петров и той изчезна безследно. Раздразнението на някогашния основен прокурор тук към този момент става очевидно, както и при съвсем всички последващи негови отговори.

Гешев нито отхвърля, нито удостоверява, че е разговарял с ръководителката на СРП Зартова във връзка следствието, само че даже да го е правил, го счита за " обикновено ".

" Това, което мога да кажа, е, че в никакъв случай не съм си разрешавал да окажа напън върху вътрешното разбиране на сътрудник ", споделя Гешев, " тъй като от 30 година съм в системата и не съм помияр ".

Възможно е било и някой да му е споделил, че се повдига обвиняване на Петьо Петров, само че не било работа на основния прокурор да чете диспозитиви на тези обвинявания.

Вместо това иронично препраща към " мощното терзание по незнайни за мен аргументи " на ръководителката на водещия разпита - Илиана Кирилова (СГП) - довело до условието на делото против Еврото от СРП.

" Сигурен съм, че тези аргументи са служебни, а не персонални ", подмята Гешев, който доста добре знае за десетилетното другарство на Кирилова с обвинения Петьо Петров и данните за техните многократни контакти в " Осемте джуджета ".

Разпитващият прокурор още веднъж остава ням за намеците по адрес на директния му началник - неговият интерес е напълно фокусиран върху това кой е давал нарежданията да се повдигне обвиняване против Пепи Еврото. И точка.

На финала Гешев декларира непосредствено, че разпоредил на Кирилова да " не ме занимава с нелепости " (т.е. да не го пита коя прокуратура е способена да проверява самата нея и зам.-главния прокурор Борислав Сарафов за връзки с Еврото).

Защо това не съставлява интерес за основния прокурор?

"...защото за мен ", споделя Гешев, " тогава приоритет бяха процедурите във Висшия правосъден съвет (по предварителното му уволнение) и опитът да бъда погубен ".

На десетия еднакъв въпрос, търсещ по какъв начин да уличи основния прокурор в директна интервенция в хипотетично закононарушение по отношение на Пепи Еврото, диалогът завършва.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР