Малко по-рано от Брюксел съобщиха, че Денков е поканен на

...
Малко по-рано от Брюксел съобщиха, че Денков е поканен на
Коментари Харесай

Кабинетът ще предложи на Урсула фон дер Лайен и двете номинации за еврокомисар

Малко по-рано от Брюксел оповестиха, че Денков е поканен на среща с председателката на Европейска комисия в Брюксел идната сряда.

" Както към този момент знаете, има две кандидатури за еврокомисар. Представени са в писмото до ръководителя на Европейската комисия - Урсула фон дер Лайен. Двете имена са известни на общността - Даниел Лорер и Илиана Иванова. И двамата имат доста висок експертен опит ", сподели министър председателят, като дефинира за почтени и двете номинации и като претенденти със " сериозен експертен опит и насъбрани активи в разнообразни области ".

" Г-жа Иванова има повече опит в Европейската счете палата. Г-н Лорер има доста богат опит в нововъведенията, в бизнеса и като български народен представител и член на комисиите в Народното събрание, също по този начин като първи министър на нововъведенията и растежа в България ", разяснява Денков.

" В писмото-покана е предоставена опцията за две кандидатури, ние се възползваме от нея. И двете кандидатури са доста мощни и имат своя специфичност. Във вътрешните процедури на Европейска комисия би трябвало да видят кой от двамата претенденти би се вписал най-добре в актуалната конструкция ", добави той.

Денков уточни, че " от една страна Даниел Лорер има по-близък профил до нововъведения и ресора, който имаше Мария Габриел ". " Г-жа Иванова има различен профил, който може да се окаже скъп. Тази оценка ще е комплекса и не можем да я създадем от София ", направи спогодба министър-председателят.

Срещата му с Урсула фон дер Лайен е планувана за следобедните часове другата сряда, заяви представител на Европейска комисия по-рано през днешния ден.

Следващата седмица в четвъртък и петък се чака министър председателят Денков да взе участие за пръв път в съвещанието на Европейския съвет в Брюксел. Държавните и държавните ръководители на страните от Европейски Съюз ще обсъдят за следващ път европейския отговор на войната в Украйна, повишението на сигурността в региона на стопанската система, подобряването на европейската защита. В дневния ред на срещата е включен и въпросът за връзките ЕС-НАТО.

Европейският съвет ще обмени отзиви по тематиката с миграцията, в това число във връзка с защитата на външните граници. Очаква се в съвещанието по видеовръзка още веднъж да се включи украинският президент Володимир Зеленски, а за първи път на този съвет България няма да бъде показана от президента, а от премиера.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР