Малко над половината участници в проучване на агенция „Сова Харис”

...
Малко над половината участници в проучване на агенция „Сова Харис”
Коментари Харесай

„Сова Харис”: Хората искат втори лифт на Банско и по-лесно строителство в планината

Малко над половината участници в изследване на организация „ Сова Харис” не утвърждават настоящите ограничавания за развиване на ски туризма в страната. Изследването, извършено по телефона измежду 704 пълнолетни жители, демонстрира още, че 60 на 100 от запитаните са „ за” втори въжен превоз на Банско и спомагателни спортни уреди.

Само 29,3% от интервюираните имат опасения за това, че биологичното многообразие може да бъде застрашено от зимния туризъм. В същото време тъкмо половината участници в проучването считат, че няма баланс сред туристическата промишленост и опазването на природата и че не е предпазен ползата на хората, живеещи и работещи в планинските общини.
Върховен административен съд анулира измененията в проекта за ръководство на Национален парк " Пирин " Решението на петчленния състав е дефинитивно
Изследването демонстрира, че над 50 на 100 от запитаните желаят законови промени, които да не разрешават превратно пояснение и да може да се построяват ски уреди.

Само 27% утвърждават позицията на партиите, които упорстват за опазване на „ настоящите ограничавания за развиване на ски туризма”. Сред симпатизантите на ГЕРБ и Българска социалистическа партия доминират последователите на строителството в планината.

„ През последните три десетилетия у нас бяха осъществени редица безобразия във връзка с естествените ни дадености. (…) От друга страна, имаме естествено развиване на взаимоотношенията сред индивида и природата, което някои се пробват да попречват с крайни мерки”, написа в коментар към проучването Васил Тончев от „ Сова Харис”.
Нено Димов: Жирардели е 100% притежател на „ Юлен ” Има поредност от планове, които са забавени от "зелените ", счита екоминистърът
И пита: „ Не е ли естествено, че там, където е построен народен курорт, където има дадена концесия, нещата да би трябвало да се създадат по този начин, че да сме конкурентни на най-хубавите?”.
Снимка: iStock
Темата е наболяла през последните години поради желанието на локалния бизнес в курортите да уголемява инфраструктурата и терзанията на природозащитници, че това ще докара до всеобща сеч и бетониране на планините с единствената цел да се раздуват имотни балони наоколо до ски зоните.

В последна сметка противоречивите промени в проекта за ръководство на парк „ Пирин” паднаха във Върховния административен съд при започване на годината и по този начин бяха попарени упоритостите за ново строителство там. В същото време десетки хотели се продават в Банско на цени, започващи от едвам 300 евро на квадратен метър, излиза наяве от данни, представени от „ Дир БГ”.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР