Малко над 740 секции ще бъдат разкрити зад граница за

...
Малко над 740 секции ще бъдат разкрити зад граница за
Коментари Харесай

Външно: Малко над 740 секции ще бъдат разкрити зад граница за вота през октомври

Малко над 740 секции ще бъдат разкрити зад граница за предварителните парламентарни избори на 2 октомври. Предстои ЦИК да прегледа някои оферти на общностите зад граница, като броят на секциите може да доближи до 760. Това съобщи на брифинг непрекъснатият секретар на Министерство на външните работи Иван Кондов. 

По думите му, към момента няма позволение за откриване на секции в Германия, Австрия, Италия и Канада, защото те дават позволение за откриване на секция на прецизен адрес, само че все пак има официално единодушие за провеждането на вота през октомври на тяхна територия. 

Подадените заявки за гласоподаване отвън страната са малко над 50 хиляди, като това е с 5 хиляди по-малко от предходните избори през ноември 2021 година На предишните избори гласоподаваха над 230 хиляди души, при подадени 55 хиляди заявления. В взаимозависимост от равнищата на интензивност, ще забележим какъв брой жители ще бъдат дописани, изясни Кондов.

525 машини ще бъдат изпратени в чужбина. В 290 секции ще се гласоподава с машини - в по-голямата част ще се гласоподава с две машини, сподели още той. По думите му, това ще са два пъти повече машини в чужбина. Кондов обаче подсети, че след отпадането на Закона за изключително състояние хората с изтекли документи няма да могат да гласоподават в чужбина.

По данни на работната група " Избори " към Министерство на външните работи вотът зад граница ще се организира в 62 страни. За съпоставяне на изборите през юли и през ноември 2021 гласоподаване е осъществено в 68 страни.

Най-много секции ще бъдат разкрити в Обединеното кралство и Северна Ирландия - към 120 секции, в Германия - 77 секции; в Турция – 165 секции; в Съединени американски щати – 55 секции и 65 секции в Испания. От показаните данни от Министерство на външните работи стана ясно, че в Азия, Австралия и Океания ще бъдат разкрити планирано 14 секции, в Близкия Изток и Африка – 15, в Източна и Централна Европа- 15, в Югоизточна Европа – 217, в Европа - 413 и в Америка – 70. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР