Малко над 55 хил. лв. бяха разпределени на 164 микро

...
Малко над 55 хил. лв. бяха разпределени на 164 микро
Коментари Харесай

Изплатиха средствата от „SOS Българска роза“

Малко над 55 хиляди лева бяха разпределени на 164 микро розопроизводители от акцията „ SOS Българска роза “. Помощта е по самодейност на съдружие „ Българска розова котловина “ и цели да компенсира негативната разлика сред изкупната цена на розовия цвят през 2021 и разноските за неговото произвеждане.

Секторът пострада тежко от икономическата рецесия, като изкупните цени за кг рози доближиха рекордно дъно през миналата година. При себестойност към 2 лв., стопаните получаваха 1.50 лева за кг. Трудното състояние стана причина съдружие „ Българска розова котловина “ да започва дарителска акция, с която да насърчи дребните стопани от Стрелча, Клисура и Средногорието да не изоставят полетата си.

След като разпределиха малко над 55 хиляди лева на бенефициентите, от сдружението оповестиха, че акцията продължава и през 2022 година, като задачите са да се подкрепи процеса по обезпечаване на работна ръка за розобера, да се възстановят изоставени масиви в Карловската долина и Средногорието и да се обезпечат по-добри условия на розопреработвателите по време на дейния сезон.

„ Продължаваме работа с вяра за по-добра 2022 година. Хората ни се довериха, съумяваме да се обединим към общи позиции и това ни прави и по-успешни в диалозите с страната и институциите. Разчитаме и на сътрудниците от другите браншови организации да поддържаме добър разговор и да работим интензивно дружно по всеки от проблемите на бранша, “ съобщи ръководителят на „ Българска розова котловина “ Владимир Стоянов.

Държавата отпусна средства за розопроизводители и преработватели по две стратегии през 2021, които обаче не бяха добре усвоени. По мнение на сдружението, повода е, че не са били съответно ориентирани към потребностите на сектора. Затова през 2022 от „ Българска розова котловина “ ще упорстват за обвързано финансиране на розопроизводителите – на кг осъществен розов цвят, а не на декар, каквато е практиката досега.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР