Малко над 4000 са местата в центровете за настаняване на

...
Малко над 4000 са местата в центровете за настаняване на
Коментари Харесай

Малко над 4000 са местата в центровете за настаняване на бежанци у нас


Малко над 4000 са местата в центровете за настаняване на бежанци у нас. Това демонстрира инспекция на bTV, откакто получихме информация от Държавната организация за бежанците и Министерство на вътрешните работи. От 4126 места все още са заети 1534. Хората, потърсили протекция, са най-вече от Сирия - близо 76%. Следват Афганистан и Ирак.

В момента 718 души се намират в бежанския център в Харманли и са поискали интернационална протекция. Капацитетът е 1646 места, като в този момент той е напълнен 43%.

Екипът на bTV беше позволен вътре в беженския център. Малко над 700 бежанци от центъра в Харманли са поискали интернационална протекция.Те са от разнообразни националности, главно араби, от Сирия, Ирак, по-малко от Мароко, Алжир. Бежанците са най-вече млади, самотни мъже. Много дребен % от тях работят. От Агенцията за бежанците упорстват за засилено полицейско наличие и повече жандармерия, която да респектира.

Омар попада в бежанския лагер през октомври 2021. 15-годишното момче е изчезвало няколко пъти преди случая в Бургас.

" При него е малко рецидив, на 3 пъти по този начин му се случва, към 2-3 дни, в тази ситуация към този момент 4-5. Омар е обикновено малолетно дете, за което се грижим. Предлагали сме му да бъде записан на учебно заведение, той отхвърля ", съобщи шефът на РПЦ-Харманли Галя Христова.

Братята на Омар напущат центъра през март, отиват в София и от този момент не са идвали или питали за момчето, което остава единствено. В бежанския лагер не са подозирали Омар да се занимава с каналджийство. След злополуката в Бургас от Агенцията за бежанците прекратиха процедурата по събиране на фамилията на Омар, което е в Турция.

" Профилът на настанените са сами мъже, фамилиите са доста малко - 25. Около 200 деца имаме, 76 малолетни ", добави Христова.

Освен Омар и друго малолетно момче на 17, от Сирия и без родственици, е напускало рамките на центъра 4-5 пъти за няколко дни.

„ Платихме По 2500 евро на каналджиите. Не познавам това момче Омар “, описа Али.

Местните описват, че са обезпокоени.

За последните две седмици в Хасковско са арестувани други двама сирийци с бежански статут, които са превозвали незаконни имигранти. В бежанския лагер в Пъстрогор, който също е от открит вид, са настанени 100 афганистанци.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР