Малко над 4 млн. лв е декларираният дивидент през 2022

...
Малко над 4 млн. лв е декларираният дивидент през 2022
Коментари Харесай

Над 4 млн. лв. дивиденти декларираха в НАП фирмите от Хасков...

Малко над 4 млн. лева е заявеният дял през 2022 година от сдружения в област Хасково, оповестиха от локалния офис на Националната организация за приходите (НАП). Според данъчните, има връзка сред извършената от Национална агенция за приходите акция по отношение на сдруженията с нелогично високи касови  наличности и интензивното погашение на дивиденти от страна на компаниите. 

От офиса на Агенцията в Хасково напомнят, че две следващи години се организира акция за инспекция на касови наличия – сумите, регистрирани счетоводно като налични в касите на компаниите. През 2022 година бяха инспектирани над 2500 сдружения в страната, показали в годишните си финансови доклади за миналата година, че държат в брой над 100 хиляди лв.. Само в област Хасково, от началото на тематичните акции до момента, са тествани повече от 130 юридически лица. 

В резултат на дейната контролна активност от страна на приходната организация, локални компании са заявили и разпределили през предходната година 4 080 000 лева дял и са внесли дължимия налог върху него. 

От Национална агенция за приходите обясниха, че фиктивната касова наличност най-често се получава, когато притежателите на юридически лица правят за сметка на фирмите разноски за персонални цели – скъпи покупки, първокласни почивки и други, за които липсват счетоводни документи или редовно теглят от банковите сметки суми, които не се изразходват за активността на сдружението. Счетоводителите регистрират тези пари като фиктивна касова наличност, само че при инспекция от страна на Национална агенция за приходите парите не могат да бъдат показани. Законът дава опция на юридическите лица да разпределят дял към физическите лица, които са притежатели, като заплатят дължимия за това 5% налог, напомнят от приходната организация.  

Друг забележим резултат от контролната акция е, че от ден на ден счетоводни адвокатски фирми отхвърлят да вършат неправилни счетоводни интервенции, свързани с касова наличност “, разясниха от приходната Агенция. 

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР