Малко над 343 млн лв е бюджетът, с който община

...
Малко над 343 млн лв е бюджетът, с който община
Коментари Харесай

Образованието е приоритет №1 в бюджета на Пловдив за тази година

Малко над 343 млн лева е бюджетът , с който община Пловдив разполага, с цел да поддържа дейностите в града и да благоустроява средата през 2020 година. Като приоритет №1 днес на брифинг на кмета Здравко Димитров и неговия екип бе посочено образованието. За учебните заведения и детските градини са планувани 153 млн лв- 138 млн от тях са държавна дотация, в тях влизат заплатите на учителите, а останалите средства се обезпечават от лични доходи. Общо това са съвсем 45% от целия бюджет, с изключение на настоящите разноски, тази година би трябвало най-накрая да се построи постройка на Математическата гимназия- един болен за града въпрос от съвсем 30 години. Единият вид по отношение на съществуващите терени, е в жк " Тракия ", другият е - до езиковите гимназии и кампуса на Пловдивския университет на изхода на града към Пазарджик. За това към момента се умува. Предвидени са и още най-малко две нови детски градини. Ще се строи и ново крило на Хуманитарната гимназия. 
Със лични средства общината ще пристъпи към два инфраструктурни плана, които също от дълго време чакат своята реализация- продължението на бул. " Северен ", известна част от който бе издигната в границите на предходния кметски мандат, само че с цел да се отрази неговата поява на трафика, е нужно той да бъде удължен, с цел да играе ролята на околовръстно шосе в този регион на града. 
Другият наболял от години проблем, който общината счита да реши, е подлезът " Модър- Царевец ". Два квартала- Южен и Западен, са безусловно разграничени като с Берлинска стена от жп линията, а построената пасарелка там е налична единствено на физически здрави хора.
За другите огромни инфраструктурни планове, за които се говореше в предизборните времена, ще се заприказва отново съответно, в случай че заемът по кредитната линия до 120 млн с Европейска инвестиционна банка стане факт, а още е рано. 

От тазгодишния бюджет много средства ще отидат за финансиране на планове, свързани с Европейската столица на културата, стартирани и недоплатени. Фондация " Пловдив 2019 " ще претърпи промени в персоналния си състав, той ще бъде понижен най-малко на половина от настоящия си щат от 47 души, може би ще има промени и в управлението. Някои от тях към този момент станаха факт в последната общинска сесия. Дейността на фондацията ще бъде финансирана с над 4 млн лв- 3 от премията " Мелина Меркури " и 1 200 000 от общината. Идеята е положителните достижения на Европейската столица на културата да станат устойчиви в бъдещето. 
Като " тежко завещание " дефинира сегашният кметски екип общинската хазна, оставена от екипа на кмета Иван Тотев. Събираемостта на локалните налози и такси е 80%. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР