Малко над 2,6 милиона са обитаваните жилища в страната.Това показват

...
Малко над 2,6 милиона са обитаваните жилища в страната.Това показват
Коментари Харесай

Близо 7% от българските жилища са без баня

Малко над 2,6 милиона са населяваните жилища в страната.

Това демонстрират данни на Национален статистически институт, обработени след цялата информация, събрана от националното броене през септември 2021 година.

От всички населявани жилища 98.7% са свързани с публичното водоснабдяване.

Във всяко българско жилище има ледник, само че в 11% от тях няма тоалетна.

Близо 7% от българските жилища са без баня – някои имат такава в същата постройка, други имат отвън нея, до момента в който трети въобще нямат.

Слънчевата сила пък към момента остава най-непопулярна като източник за отопление.



В 95% от жилищата живее единствено едно домакинство. Случаите, в които две или повече генерации да вземем за пример, разделят едно жилище, стават все по-малко. Вече живеем и на по-широко, тъй като междинният брой на лицата, обитаващи едно жилище, е две и половина. Най-населени са жилищата в Пловдив и Благоевград, а най-слабо обитаеми са тези в Габрово.

Най-разпространеният предмет в дома на българите е хладилникът, следван от пералнята. Почти всички населявани жилища разполагат с тези уреди. Следващ по известност е бойлерът – над 70% от жилищата разполагат с подобен, а мобилно устройство има допълнително от 60% от жилищата. Обитателите на половината от тях пък имат и автомобил.

Мобилната телефонна услуга е най-използвания тип услуга от семействата живеещи в жилищата – има я в 67.7% от тях. Фиксирана телефонна услуга употребяват – 10.1%. Фиксиран достъп до интернет има в 50.9% от населяваните жилища, а мобилен достъп до интернет – в 52.2%. Кабелна телевизия има в 55.6% от населяваните жилища, а сателитна – в 22.5%.



Отопляваме се най-вече на ток – съвсем в половината жилища. Малко над 30% от тях си служат с дърва за огрев, на парно разчитат в 13%, а въглища и пелети има в сред 4 и 5% от тях. Най-непопулярна за потребление у нас, е към момента слънчевата сила и тази от възобновими източници.

Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР