Малко над 156 хиляди лева ще получат всички пловдивски културни

...
Малко над 156 хиляди лева ще получат всички пловдивски културни
Коментари Харесай

156 000 лева помощ за ток отпуска фонд Култура на музеи и ...

Малко над 156 хиляди лв. ще получат всички пловдивски културни институции от Национален фонд „ Култура” за високите си сметки за ток. Помощта ще е за надвзетите средства от месеците юли до ноември.

Фондът разгласи, че ще раздаде 5 милиона лв. преди месец, когато всички музеи и галерии у нас бяха смаяни от новите сметки за ток.

Тогава в границите на две седмици четири районни музея, Градската изложба, ОИ „ Старинен Пловдив” и Ансамбъл „ Тракия” попълниха документите за кандидатстване за финансовата помощ.

„ Дадоха период за кандидатстване в границите на две седмици. Екипът на общината се включи интензивно да помогне в подготвянето на документите. Всички културни институции работиха доста активно”, изясни зам.-кметът по „ Култура, археология и туризъм” Пламен Панов.

Най-много средства – малко под 72 хиляди лв., получава ОИ „ Старинен Пловдив”. „ Това е глътка въздух и ще ни помогне. Ние имаме 12 обекта и разноските ни са доста големи”, сподели краткотрайният шеф на института доктор Елена Кантарева. Тя напомни, че спадът на гости е всеобщ.

20 866 лв. ще получи Градската художествена изложба. Тази институция също работи в 8 разнообразни здания. „ Целта е тези пари да ни оказват помощ да платим това, което сме наддали при новите цени”, изясни шефът й изкуствоведът Красимир Линков.

Библиотека „ Иван Вазов” ще бъде подкрепена с 35 450 лв.. Природонаучният музей, който има огромни енергийни разноски поради множеството аквариуми и терариуми, която употребяват ток непрекъснато, ще вземе от фонд „ Култура” 12 хиляди лв..

Археологическият, Историческият и Етнографският музеи взимат по 3700 лв.. Фолклорен отбор „ Тракия” – 4500.

За електричеството за идната година евентуално ще се кандидатства по нова стратегия. Тя ще отразява ценово ниво, което ще доближи електрическата енергия през месеците на 2022.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР