Малко над 155 млн. лв. са средствата, които се инвестират

...
Малко над 155 млн. лв. са средствата, които се инвестират
Коментари Харесай

Над 155 млн. лева се инвестират в пътища в Ловешко

Малко над 155 млн. лева са средствата, които се влагат в пътната инфраструктура в Област Ловеч през последните три години. Това разгласи през днешния ден министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков, който посети регионалния център през днешния ден за празника на града, оповестиха от Министерство на регионалното развитие.

Вече са изпълнени 15% от плануваните действия по построяването на 9,3-километровия сектор на автомагистрала „ Хемус “ сред Ябланица и Боаза, който се финансира с 67 млн. лева , заяви министърът и акцентира, че се работи извънредно бързо. Той разяснява, че посредством препроектирането на дългото 52 км трасе сред Боаза и пресичането с пътя Плевен – Ловеч се чака да бъдат спестени към 300 млн. лева посредством редуциране на в началото плануваните тежки, скъпи и комплицирани за поддръжка уреди. Обществената поръчка за него ще започва през месец юни, като действителната строителна работа може да стартира до края на годината, в случай че няма обжалвания на процедурата, стана ясно от думите на министъра. Той добави още, че ще упорства за бърза и качествена работа. Предвижда скоростта за придвижване по сектора да бъде 130 км/час.

Нанков заяви още, че с положителни темпове се рехабилитират обходният път на Ловеч, финансиран със 17 млн. лева от Оперативна стратегия „ Региони в напредък “, и общинският път на входа на града. Графиците за работа по двата обекта са синхронизирани, с цел да може след привършване на ремонта на общинския път придвижването да бъде пренасочено по него и да се затвори напълно за ремонт тунелът по обходния път на Ловеч, който е в най-лошо градивно положение.

През 2014-2015 година в региона бяха рехабилитирани 90 км пътища с към 48 млн. лева от остарялата Оперативна стратегия „ Регионално развиване “ 2007-2013 година, подсети Николай Нанков. Нашите старания са оптимално бързо да строим скоростни пътища и автомагистрали, с цел да изведем трафика от обитаемоте места, акцентира той и напомни, че към 8-9% от цената на всеки план са планувани за осъществяване на ограничения за пътна сигурност. Министърът акцентира, че с цел да бъде обезпечена такава, би трябвало да има по-добър надзор на пътя, по-добра инфраструктура и мантинели, за слагането на които годишно не доближават 12 млн. лева Николай Нанков разяснява още, че с увеличените доходи посредством внедряването на тол системата през 2019 година ще има повече средства освен за строителство и ремонт на пътища, само че и за пътна сигурност. Той подсети и че са готови нови правила за планиране на пътища с нараснали условия по отношение на ограниченията за пътна сигурност.

В осъществяване са 10 от 11-те утвърдени за финансиране от Националната стратегия за енергийна успеваемост многофамилни жилищни здания в Ловеч, заяви още министърът. Николай Нанков разяснява, че се приготвя напълно нова жилищна тактика, която следва да бъде подложена на публично разискване и на чиято база ще се образува нова стратегия с нов бюджетен запас.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР