Малко над 115 500 лева е похарчило Народното събрание от

...
Малко над 115 500 лева е похарчило Народното събрание от
Коментари Харесай

Стана ясно колко пари са похарчили депутати и министри за дезинфекция, маски и ръкавици

Малко над 115 500 лв. е похарчило Народното събрание от началото на пандемията с COVID-19 от март до края на август за дезинфектанти, маски, ръкавици и очила както за депутатите, по този начин и за чиновниците на администрацията. В тази сума влизат и услуги по стерилизация на постройките на Народното събрание – остарялата постройка, Партийния дом, почивната база във Велинград, както и всички транспортни средства – коли и бусове.

Наред с това обаче от администрацията на Народно събрание са обезпечили и защитни загради за чиновниците, които одобряват и обслужват външни лица.

На собствен ред от Министерски съвет, включително регионалните администрации и държавни комисии и организации, които са към системата на Министерския съвет, са изразходвали над 614 000 лв., с цел да приложат разнообразни ограничения против разпространяването на ковид.

Така от самия бюджет на Министерски съвет с тази цел са отделени над 197 000, които са отишли за маски и шлемове, очила, защитни ръкавици, алкохол и дезинфектанти, антибактериални кърпи.

Тук са включени и инфрачервени и цифрови термометри, както и пулсоксиметри за премерване на моменталната кислородна сатурация на чиновниците. От регионалната администрация в София са закупили антибактериална лампа, която употребяват на входа на администрацията.

От регионалните администрации във Велико Търново, Враца и Разград пък употребяват акумулаторни пръскачки, с цел да дезинфекцират постройките, в които се намират.

За служителите в регионалните управи във Велико Търнов, Плевен, Силистра, Стара Загора и Търговище пък са сложени паравани в центровете за обслужване за основаване на безконтактен режим на работа с жители и клиенти, както и сложени загради на топли и студени витрини за хранене и на рецепция за обслужване на клиенти в почивната база в Слънчев бряг.

За част от служителите в Кюстендил и Плевен пък са закупени преносими компютри, нужни за реализиране на работа в домашна среда, така наречен хоум офис. Дистанционната форма на работа е въведена мярка в Министерски съвет за безпроблемното действие на администрациите при съблюдаване на рекомендациите към работодателите в образуване на трудовата активност при засилени противоепидемични ограничения.

В самата постройка на Министерски съвет пък се влиза след мерене на температурата.

Над 218 000 лв. евросредства пък са били предопределени за Държавната организация за бежанците, като парите са пристигнали от Фонда за леговище.

Тях организацията е употребила за биоцидна обработка в териториалните поделения на пространствата, в които са настанени задгранични жители, търсещи интернационална протекция, както и за персонални защитни средства и материали.

В отчета си за това по какъв начин се харчат парите за използване на ограниченията от Министерски съвет показват, че регионалните шефове в качеството им на ръководители на Областните спешни щабове провеждат, координират и управляват приемането и разпределението на дарения, направени в интерес на здравни заведения, набират информация за пристигнали от рисковите страни лица, които не са се свързали със здравните органи, наблюдават и за неспазване на наложена наложителна домашна карантина, скупчване на доста лица и други.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР