Малко над 10 денонощия са прекарали народните представители на парламентарната

...
Малко над 10 денонощия са прекарали народните представители на парламентарната
Коментари Харесай

Изчислиха колко време са говорили депутатите от трибуната на НС

Малко над 10 денонощия са прекарали народните представители на парламентарната естрада през 2019 година, излиза наяве от информация, направена от Народно събрание за „ Монитор “. Депутатите са се изказвали по разнообразни тематики в продължение на общо близо 250 часа.

В топ 10 на най-разговорливите, които интензивно вземат участие в разискванията в зала, попадат общо шестима законотворци от ГЕРБ, по един от Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, както и двама от „ Обединени патриоти “.

На върха попада шефът на обществената комисия Хасан Адемов от Движение за права и свободи, който е приказвал пред своите сътрудници близо 8 часа и половина.

В предходни години класацията се оглавяваше от човек на ГЕРБ и най-вече ръководителят на правната комисия.

Тази година обаче има разбъркване, което се дължи на обстоятелството, че през миналата 2019-а Народно събрание дискутира по редица обществени закони, измежду които този за обществените услуги, който регламентира използването на персонален помощник от хората с увреждания, както и Кодекса за обществено обезпечаване по отношение на методиката за пресмятане на пенсията и бюджета на ДОО, където са записани размерите на пенсиите, майчинските и други.

Водеща при тях е постоянно отрасловата обществена комисия която точно Адемов оглавява.

Втора след него се подрежда Менда Стоянова от ГЕРБ, която оглавява бюджетната комисия в Народно събрание. Тя е говорила от трибуната тъкмо 8 часа и 19 минути. Трета се подрежда нейната колежка Анна Александрова, която е ръководител на правната комисия и се е изказвала общо 7 часа и 50 минути.

Причината Стоянова и Александрова да са на челните места в листата на най-бъбривите депутати е, че през ръководените от тях две комисии минават множеството от законопроектите, които се внасят в Народно събрание.

Именно Стоянова изнесе тежестта при приемането на бюджета за 2020-а, а Александрова - дебатите по измененията в Изборния кодекс.

Наред с това през тази година се направиха и редица промени в данъчните закони.

Сред най-бъбривите народни представители са и Евгения Ангелова, Даниела Савеклиева и Пламен Нунев от ГЕРБ, както и социалистът Георги Гьоков със соите тъкмо 6 часа от трибуната и патриотите Искрен Веселинов и Павел Шопов, които на собствен ред са се изказвали по близо 5 часа и 20 минути.

От шефовете на парламентарни групи след Искрен Веселинов, който е съпредседател на Оперативна програма, най-вече е говорила Даниела Дариткова от ГЕРБ, която е и ръководител на здравната комисия и заковала хронометъра на 4 часа и 39 минути.

Оказва се, че през 2019 година соцлидерът Корнелия Нинова не вземала толкоз постоянно думата, което е разбираемо с оглед протеста на алените от съвещанията на Народното събрание.

Тя се е изказвала малко над 4 часа. Председателят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ пък е приказвал и аргументирал тезите на придвижването общо 2 часа и 5 минути.

Иначе статистиката на Народно събрание демонстрира също по този начин, че от януари до декември 2019 година депутатите са внесли общо 1077 въпроса и 55 питания към министри от кабинета „ Борисов 3 “.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР