Малко над 1,5 млрд. лева (или 1,56 млрд. лева) излишък

...
Малко над 1,5 млрд. лева (или 1,56 млрд. лева) излишък
Коментари Харесай

МФ прогнозира излишък в хазната от над 1,5 млрд. лв. към края на юли

Малко над 1,5 милиарда лв. (или 1,56 милиарда лева) остатък се чака в държавната хазна към края на юли (по консолидираната фискална стратегия, КФП), предвиждат от Министерството на финансите.

На месечна база за юли се чака превишение на приходите над разноските в размер на 380 млн. лева, като главен принос за неговото образуване имат по-високите приходи по сметките за средства от Европейски Съюз, както и положителните параметри по осъществяването на данъчните доходи. Положително въздействие върху растежа на приходите оказа и постъпилата през месец юли целева вноска във Фонд " Сигурност на електроенергийната система " от " Български енергиен холдинг " ЕАД в размер на 456 млн. лева, изчислена за интервала януари - май 2022 година, за покриване на разноски по член 36б, алинея 1, т. 4 от Закона за енергетиката, показват от финансовото министерство, представени от БНР.

Приходите, помощите и даренията по КФП към юли 2022 година се чака да бъдат в размер на 33,776 милиарда лева, а разноските по консолидираната фискална стратегия (вкл. вноската на България в бюджета на ЕС) са в размер на 32,215 милиарда лв..

Междувременно, към края на юни 2022 година, за когато са и окончателните публични данни за положението на фиска, остатъкът в държавната хазна е 1,1796 милиарда лв., като данъчните приходи и осигурителните вноски, които са главният приходоизточник в хазната, означават растеж от 15,5%, или с 2,9923 милиарда лв. по отношение на същия интервал на предходната година.

Във фискалния запас към края на юни 2022 година има 9,5 милиарда лв., показва Министерството на финансите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР