Малко мече се е появило в района на хижа Дермeнка

...
Малко мече се е появило в района на хижа Дермeнка
Коментари Харесай

Малко мече се разходи край хижа в Троянския Балкан

Малко мече се е появило в региона на хижа Дермeнка в Троянския Балкан, осведоми БНР. Предполага се, че това е бозайникът, който преди две седмици изненада деца и родители на площадка в Сопот.

Мечето е на пет-шест месеца. Неясно по какъв начин е останало без майка, изясняват парковите чиновници. В последните дни мъж се е снимал със животното наоколо до хижа Дерменка.

От дирекцията на националния парк Централен Балкан, поучават да не се дава храна на мечето или да се вършат опити то да бъде уловено. Според специалистите, в случай че то загуби страха си от индивида, то освен няма да оцелее в природата, само че е допустимо и да аргументи вреди.

На интернет страницата на парка е оповестена информация по какъв начин следва да реагират посетителите му при среща с див звяр и по какъв метод да се защитят при положение на нахлуване.

От парк Централен Балкан поучават, че постоянно, когато излизаме на разходка измежду природата би трябвало да имаме поради, че срещите с дивите животни са вероятни и нашето държание би трябвало да е съобразено с тях.

Кафявата мечка е най-едрия див звяр в България. Срещите с нея могат да бъдат както приятни, по този начин и рискови. Ето и някои неща, които може да извършите с цел да ограничите опцията за неприятни последици.

За да няма нежелани срещи, създавайте звук (говорене на всеослушание, подвикване, свирене и др.), който да издава вашето наличие.

Ако срещнете див звяр никога не бягайте, безапелационни са от парка. Това би провокирало хищника да ви преследва и нападне. Най-добрия вид е да се отдалечите постепенно по противоположния път, без да обръщате тил на животното. Привлечете неговото внимание, само че към този момент без да викате или ръкомахате. Най-добре е да говорите безшумно и успокоително, тъй че то да знае, че сте там, без да го уплашите.

В множеството случаи животните атакуват хора, когато са уплашени, от любознание или защитавайки дребните си. В такива случаи би трябвало да легнете на земята по очи или свити на кълбо и да покриете с ръце главата и врата си. Ако ви подгони див звяр, хвърлете встрани раница, връхна дреха или други, които могат да привлекат вниманието ѝ.

Мечето рядко се отдалечава от майка си, а сходна среща е от дребното аргументи мечка да нападне човек. В такива случаи, се отдалечете от мястото в посоката, от която сте пристигнали.

Когато мечето е останало без майка, то е комплицирано и любопитно. Възможно е да търси контакт с хората, с цел да си набави храна. В тези случаи най-грешното, което може да се направи е да му бъде дадена храна или да бъде уловено.

Губейки страха си от индивида, то освен няма да оцелее в природата, само че е допустимо да ни аргументи вреди.

Кафявата мечка е предпазен тип - включена е в Приложение №3 на Закона за биологичното многообразие, според който се не разрешават всички форми на съзнателно хващане или ликвидиране на екземпляри с каквито и да е уреди, средства и методи;

Съгласно Наказателния кодекс на Република България всяко едно посягане върху кафявата мечка се санкционира със отнемане от независимост до 5 години и с санкция от 2 000 до 20 000 лв..

Ако срещнете кафява мечка на територията на народен парк "Централен Балкан " е належащо да информирате:

Дирекция "НП Централен Балкан ": тел. 066 80 12 77 - всеки работен ден от 8:00 до 16:30 часа

GSM 0889862219, е-mail: [email protected], Сдружение за дива природа "Балкани " 0876482611 - Владимир Тодоров
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР