Малко известната доскоро държава Занзибар измести от сърцата на по-заможните

...
Малко известната доскоро държава Занзибар измести от сърцата на по-заможните
Коментари Харесай

Ето какво прави пиарът Наско Лазаров в Занзибар



Малко известната до неотдавна страна Занзибар измести от сърцата на по-заможните родни туристи такива одобрени дестинации като Бахамите, Малдивите, та даже и Монако.

Оказа се, че в последния месец към 3000 нашенци са прелетели на юг от Екватора, с цел да полегнат върху топлите африкански плажове, да се подивят на приливите и отливите, гиганските костенурки, загадъчната джунгла и още ред други екзотики, които множеството европейците, в случай че не отидат на място, могат да видят единствено на кино.

Една дребна група българи обаче, отиде в Занзибар не толкоз с цел да пътешества, а с благородната задача да подари усмивки на дечицата от тази другояче доста бедна страна. PR-специалистът Наско Лазаров беше неин лидер и идеолог на благотворителното начинание. Ето какво описа той в изявление на Исак Гозес за show.blitz.bg:

- Г-н Лазаров, по какъв начин се роди концепцията да тръгнете чак в Африка, с цел да зарадвате безпризорните деца на Занзибар?

- Имах покана да гостувам на моите другари Галя Георгиева и Христо Байков, които от години живеят там. Те ми споделиха, че децата в Занзибар са прекомерно небогати и в случай че занеса нещо, даже и малко, ще ги направя доста щастливи. Аз от дребен съм доброволец към Червен кръст. Неведнъж съм взел участие в благотворителни акции и около тях съм претърпял доста радостни мигове. Оказа се, че лекар Венета Павлова, която се прочу като стоматоложката на холивудската легенда Силвестър Сталоун, също има такава конфигурация.

Идеята прегърна и и телевизионната водеща Мария Силвестър, която без съмнение са включи в акцията. Започнахме да събираме подаръците на децата. Това продължи два месеца. Дълги договаряния, увещаване, напрежение. Много положителни хора помогнаха да съберем към 60 кашона с фланелки, шапки, здравословен оризов чипс, 500 четки и пасти за зъби, български естествен чай. Собственикът на туристическа компания Георги Пасев ни оказа помощ солидният багаж да потегли към мястото, за което бе предопределен. Кръстихме задачата си: " Да подарим усмивки на децата на Занзибар ".

- На кого занесохте подаръците?

- В програмата ни се предвиждаше среща с първата дама на страната, брачната половинка на президента. Тя трябваше да ни насочи къде да отидем. Визитата ни обаче не можа да се реализира. Тогава локални другари ни посъветваха да посетим сиропиталището " Бу-бу-бу ", където живеят над 350 деца.

- Какво знаехте за тях и какво научихте след това?

- Това са деца без фамилии или с родители наркомани. Много от тях са изгубили майките си още при раждането. Разбрахме, че в Занзибар това се случва прекомерно постоянно. Обитателите на сиропиталището бяха на възраст от 1 до 13 години.

- Как ви посрещнаха те?

- Решихме да ги изненадаме и отидохме без авансово да ги предупредим за визитата. Заварихме ги да учат. Изключително красиви, чисти и ведри. Посрещна ни една лъчезарна жена, към която всички се обръщаха като майка Сузанита. Разбира се, никой тук не бе чул нищо за България. От нас чуха името на родината ни за първи път. Домакините ни демонстрираха няколко класни стаи цялостни с деца. В една от тях учеха британски език. С голяма пръчка учителката показваше буквите от писмеността и децата повторяха след нея. Всички бяха извънредно дисциплинирани, направи ми усещане голямото почитание, с което те се отнасяха към мама Сузанита. Всичко, каквото тя кажеше, се изпълняваше на часа.

- Как одобриха подаръците?

- Много се зарадваха. Изнесоха ни стратегия. Разпитваха ни. Мария Селвестър ги завоюва за момент. Заедно танцувахме станалия толкоз фешън в последно време танц " Ересалима ". Децата на лекар Павлова - Ева и Огнян направиха върху макет проява по какъв начин вярно би трябвало да си мият зъбите заран и вечер, с цел да бъдат те здрави.

Вечерта, откакто се прибрахме в хотела, получих SMS от госпожа Сузанита, чийто думи същински стоплиха сърцето ми. Тя ми пишеше, че сърдечно благодари за отделеното време и показа голямата наслада на малчуганите за подаръците. Българският естествен чай и здравословният оризов чипс ще бъдат раздадени още на следващия ден на закуска, се споделяше в известието.

- Ще продължите ли да " подарявате усмивки " на децата на Африка?

- Такива са желанията ни. Помощта ще продължи. Ще използваме всяка опция, когато има чартърни полети, с цел да пращаме по нещо. Докато бяхме в сиропиталището научихме от домакините, че огромният им проблем е, че не могат да доставят децата с прясно мляко за закуска. Още тогава взехме решение, че като се върнем в България, ще съберем пари и при идващото ни посещаване, ще закупим за пансиона две крави.

- Вашето пътешестване не е било напълно туристическо и въпреки всичко кое бе най-интересното, което видяхте в Занзибар отвън сиропиталището " Бу-бу-бу "?

- Домът на Фреди Меркюри, който се намира в Стоун Таун, покрай летището. В него великият солист на " Queen " е прекарал детството си до 1956 година, когато фамилията му се мести в Европа. Сега това извънредно притегателно за туристите място е хотел. Във фоайето му се намира дребна музейна колекция на артиста: плочи фотоси, пианото му, блестящото жълто яке, с което е бил облечен на грандиозния концерт на групата на стадион " Уембли ". Входът за музея е 8 $. На третия етаж на хотела се намира стаята на Фреди. Ако някой реши да преспи в нея, трабва да заплати 150 $.

- Днес Занзибар се гордее с Фреди Меркюри, само че в миналото не е било по този начин...

- Това е самата истина. В началото никому незнайният Фарук Булсара, бъдещият Фреди, поради половата си ориентировка, не е бил долюбван от сънародниците си. Днес обаче, неговият дом притегля стотици хиляди туристи. Докато бяхме там, потокът не спираше. Идваха руснаци, румънци, несъмнено, имаше и българи. Защото, не може да отидеш в Занзибар и да не видиш къде е живял великият Меркюри.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР