Малко хора могат да си позволят да направят това, което

...
Малко хора могат да си позволят да направят това, което
Коментари Харесай

The Rings of Power: Най-скъпият сериал в историята, роден от манията на Безос по Толкин

Малко хора могат да си разрешат да създадат това, което Джеф Безос прави с любовта си към Дж. Р. Р. Толкин. Основателят на Amazon харесва толкоз доста " Властелинът на пръстените ", че е подготвен да влага над 1 милиард $ за основаването на пет сезона на нов сериал по претекстове от сагата - " The Rings of Power ". 

Поради голямото благосъстояние на Безос - рискът с новия сериал в действителност не е финансов, а репутационен, показва Vanity Fair, които са получили достъп зад кулисите на новата продукция. Във войната на стрийминг колосите Amazon са длъжни да потвърдят, че са способни да основат хитови сериали от вида на Game of Thrones или The Crown, само че без да позволен да си навлекат гнева на лоялните фенове на Толкин поради измененията в канона му. 

Моментът на истината ще настъпи на 2 септември, когато е планувана премиерата на " The Rings of Power " по стрийминг платформата на Amazon.

Основната линия в първия сезон се развива към Галадриел - елфическата кралица, в която Кейт Бланшет се превъплъти в прословутата кино трилогия на Питър Джаксън (режисьорът този път не работи по ТВ-продукцията). 

Този път в облика на основната героиня влиза Морфид Кларк - 30-годишна актриса от Уелс, родена в Швеция, която е известна с функции в " Личната история на Дейвид Копърфийлд ", " His Dark Materials ", " The Falling " и др. 

Кларк демонстрира Галадриел в ера, която предшества с хиляди годни действието във филмите от " Властелинът на пръстените ". Тя е импулсивна, прочувствена, само че и доста умна и уверена, че злото е надвиснало над света, без останалите да го схващат. 

Галадриел е принудена да се избавя в намерено море, където среща новия воин Халбранд - смъртен корабокрушенец, който бяга от предишното си. Действието се развива в така наречен Втора ера на Средната земя - времето на привидния мир сред предишното на гнет и спорове и бъдещата борба за оцеляване на цивилизацията, която видяхме във " Властелинът... ". 

Злият господ Моргот е надвит, само че неговият прислужник Саурон е липсващ безследно. Галадриел търси последните техни съучастници, отговорни за гибелта на брат й. Това е и времето, в което Саурон се открива в Мордор и стартира да построява своята знаменателна кула. 

Сериалът обгръща голям брой сюжетни линии към 22 съществени герои - от живота на джуджетата в мините на Мъгливите планини, до висшия политически хайлайф на кралството на елфите или острова на индивидите Нуменор. 

Vanity Fair разказват гледката като обилна и завладяваща комбинация от дворцови интриги, магия, война и митология. 

Само част от героите може би ще са познати на хората, които си спомнят " Властелинът на пръстените " - новите лица обаче се оказват още по-интригуващи, тъй като тяхната орис безусловно се написа пред очите на феновете. 

Историята от " The Power of the Rings " стъпва върху част от творбите на Дж. Р.Р. Толкин. Първоначалната му концепция да напише история на Средната земя след триумфа на " Хобитът " е отхвърлена от издателите му. С експлоадирането на Втората международна война писателят взема решение да сътвори книгата за похода на Задругата към Мордор, чиято последна цел е заличаването на пръстена на Саурон. 

Докато разказва приключението на основните си герои обаче, Толкин измисля цялостен нов свят, който унищожава, с цел да може те да преминат през руините му. Мисията им не е да унищожат едно непознато зло, а да сложат финален завършек на антична опасност - източник на принуждение и тъга, който тормози земята от хилядолетия. 

Постижението на Толкин в обрисуването на от дълго време изчезналото минало е толкоз положително, че феновете на " Властелинът... " стартират да жадуват да прочетат точно тази история.

Вместо да напише обособена нова книга, която би била голяма по размер, Толкин събира всичко, което желае да опише, в към 150 страници допълнения към романа. 

През 2017 година наследниците му афишират неочакван търг за правата към допълненията, в които създателят разказва Втората ера на Средната земя - това, което предхожда времето на Фродо, Гандалф, Арагорн и др. 

Началната цена на аукциона е 200 милиона $ - сума, която би отказала всяко студио, в случай че тъкмо в този миг светът не беше превзет от манията по Game of Thrones и от конкуренцията кой ще сътвори съпоставим или още по-величествен фентъзи епос. 

Екипът на Amazon печели борбата с HBO и Netflix, с помощта на съвсем неизчерпаемите запаси на Безос и персоналната му пристрастеност към книгите на Толкин. Оттогава насам към сериала витаят повече въпроси, в сравнение с отговори, а дребното опити за покачване на завесата към сюжета са последвани от цялостно безмълвие. 

Първоначално актьорите са наети в продукцията, без да им кажат коя роля в действителност ще играят. През 2019 година един от консултантите на " The Rings of Power " и откривател на творчеството на Толкин - Том Шипи - е отхвърлен, откакто " си разрешава " да разяснява какви сюжетни линии биха могли да се разпрострат в сериала пред немски почитател уебсайт. 

Двамата шоурънъри Патрик Маккей и Джон Д. Пейн нямат нито един огромен план зад тила си като се изключи работа по сюжета на " Star Trek Beyond " от 2016 година, поради което си печелят похвали от Джей Джей Ейбрамс. В екипа обаче се включва един от продуцентите на Game of Thrones Брайън Когман, а режисьорът на Jurassic World: Fallen Kingdom Джей Ей Байона основава първите два епизода на новия сериал. 

Vanity Fair прави приблизителна оценка на сериала, като показва, че единствено първият сезон и построяването на инфраструктурата за идващите продължения е коствала към 462 милиона $, по данни на държавното управление на Нова Зеландия, където се снима " The Rings of Power ". Ако към това се добави маркетингът и разноските за всеки идващ сезон цената ще надскочи милиард $. 

Това, което евентуално ще изненада хората, е опитът за етническо нашарване на облиците в Средната земя - един от елфите е латиноамериканец, различен от предшествениците на хобитите е британец от ямайски генезис, чернокожа актриса ще играе джудже, а ирано-британка ще бъде лечителка от човешко населено място. 

Колкото до Саурон - наличието на архизлодея е основен фактор във Втората ера, която кулминира с неговия още един напредък. В началото на сериала обаче има единствено бегли подмятания за опасността, която следва. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР