Малко хора могат да кажат, че над 20 години правят

...
Малко хора могат да кажат, че над 20 години правят
Коментари Харесай

Дизайн с мисия

Малко хора могат да кажат, че над 20 години вършат събитие, което е по едно и също време профилирано и в непрекъснато развиване. Ектор Аюсо е създателят на OFFF, дизайн конгрес в Барселона, който за последните над две десетилетия е събрал хиляди разностранни експерти в региона, а през последните години се разшири до Севиля, Москва, Цюрих, Берлин, Виена, Тел Авив.

Аюсо гостува в София като преподавател на новото издание на симпозиума към фестивала за дизайн МЕЛБА (11 - 21 ноември), който ще се организира на 13 ноември в The Steps в София.

Роден е през 1972 година в Барселона, където живее и сега. За него това остава извънредно въодушевяващ град. " Барселона е повече от град за мен, тук открих себе си, израснах като човек. Тълпите туристи в никакъв случай не са ме тормозили, към момента намирам достоверните места, които ме карат да обичам това място. " В Барселона той също по този начин следва кино, преди да навлезе в уеб дизайна, организирането на събития, работата като изобретателен шеф и съветник. " Да изучавам това беше повече пристрастеност, в сравнение с действително търсене на кариера във филмовата промишленост, макар че в този момент преподавам кино в няколко университета. Когато приключих, нямах особени благоприятни условия пред себе си като режисьор, тъй че взех решение да навляза в уеб дизайна , основах лично студио, за няколко години върших Flash основани уеб сайтове за скромни клиенти. "

Не след дълго Аюсо взема решение да сплоти знанията си и да вкара разказването на истории в нов подтекст - основава няколко къси кино лентата през средствата на уеб дизайна, което го кара да провежда фестивал за сходни продукции. Online Flash Film Festival (OFFF) стартира през есента на 2000 година, събитието бързо е разпознато като забавен и нов конгрес от водещите експерти в региона, само че минава време, до момента в който откри същински мястото си. Първите издания водят Аюсо до фалит. " Не чаках да се стигне до такава степен, трябваше майка ми да оказва помощ с изплащането на ипотеката ", споделя в Аюсо, който към сегашен миг също по този начин дава отговор за образното наличие в платформата за групово финансиране Kickstarter, работил е с Redbull, Adobre, Dropbox, Audi, HP. След сложното начало към плана се причисляват нови съорганизатори и към 2010 година той придобива същинско и пълноценно интернационално наличие, на идната година печели " Златен лъв " в Кан.

Кога наличието се трансформира в изкуство, а дизайнерът - в актьор? " Границата е извънредно тънка. Винаги се отнасям към гостите ни най-много като актьори. В това отношение голяма смяна провокира NFT революцията, защото доста дизайнери към този момент не работят за клиенти, а първо основават нещо без значение, което след това се купува през виртуалните валути. " Той дефинира това като безусловна стъпка напред. " Дизайнът значи връзка, себеизразяване, личен глас, с който създаваш нещо, което предизвика прочувствен отговор от отсрещната страна. Това е изкуство. "

С какви мисли той потегля към първите си участия след началото на пандемията? Аюсо е на мнение, че най-хубавото е (може би) пред нас. " Бяхме пристрастени към технологията и преди, само че през последните две години като че ли станахме още по-зависими и това сподели доста по-ясни слабостите ни като хора и общество. За мен чисто човешкото прекарване остава доста значимо, това прекарване, което включва неуспеха и смяната, което преследва опциите, израстването - и най-много заниманието. Кризата постоянно дава поле за революции, които носят капацитета за голяма смяна. Така че пътят към по-добрия утринен ден е пред нас, би трябвало просто да го видим и да тръгнем по него. "

Билети за събитието на
Аюсо е един от шестте водещи представители на европейската дизайн сцена, които ще гостуват на четвъртото издание на фестивала МЕЛБА, проведен от " Студио Комплект ". На симпозиума ще гостуват още кураторът и културен продуцент Ейдийн Маккол, който стои зад платформата за информационен дизайн в Ирландия 100 Archive и е работил за Victoria and Albert в Лондон, както и дизайн музея на английската столица. Илюстраторът Патрик Харджей ще опише повече за работата си с Amnesty International, British Airways, BMW, Levi`s, a проф. Клаудия Шварц ще приказва за практиката си като учител по фешън мениджмънт в Mediadesign University of Applied Sciences в Мюнхен, с фокус върху устойчиви правила в ръководството на веригите за доставки в световната фешън промишленост. Фестивалът включва още чешкото студио Herrmann & Coufal и българската илюстраторка Мила Лозанова, която ще показа план за огромна арт интервенция в градската среда. В рамките на събитието е и към този момент обичайна галерия " Преглед на българския дизайн ", която е отворена за посещаване до 21 ноември в КО-ОП.
Малко хора могат да кажат, че над 20 години вършат събитие, което е по едно и също време профилирано и в непрекъснато развиване. Ектор Аюсо е създателят на OFFF, дизайн конгрес в Барселона, който за последните над две десетилетия е събрал хиляди разностранни експерти в региона, а през последните години се разшири до Севиля, Москва, Цюрих, Берлин, Виена, Тел Авив.Аюсо гостува в София като преподавател на новото издание на симпозиума към фестивала за дизайн МЕЛБА (11 - 21 ноември), който ще се организира на 13 ноември в The Steps в София.
Благодарим Ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Светослав Тодоров
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР