Малко финландци ще ви отговорят положително, ако ги попитате чували

...
Малко финландци ще ви отговорят положително, ако ги попитате чували
Коментари Харесай

Финландска бира и 7 селища по света се наричат Плевен

Малко финландци ще ви отговорят позитивно, в случай че ги попитате чували ли са нещо за град Плевен. Ако обаче им споменете името „ Плевна “, незабавно ще се оживят.
Защото Плевна е името на най-популярната марка бира в скандинавската страна. И е кръстена точно на българския град Плевен – това е остарялата му британска транскрипция. Колкото и да е ненадейно, става известно, че с изключение на на бира, текстилна фабрика и ресторант, българският град е дал името си още и на три селища в Съединени американски щати и четири в Румъния.
Началото се поставя от индустриалеца Джеймс Финлейсън (1771-1852). Той е бил шотландец и е основал първата памучна фабрика в Тампере, Финландия, през 1820 година Той в началото е бил мисионер и отишъл във Финландия, ръководена тогава от Имперска Русия със задачата да продава библии.
Съдбата на мисионера и самообразован инженер обаче била да сложи началото на индустриалната гражданска война в скандинавската страна. С поддръжката на Александър I, той основал първата текстилна фабрика. Оттогава заживял там със брачната половинка си Маргарет Финлейсън.
Като начало е трябвало да внася машинни оператори от Англия, които да обучат неговите служащи. Първата фабрика е била приключена с държавен заем. Финлейсън също по този начин основал квакерско сиропиталище.
Залата със становете, където по-късно се е помещавала бъдещата пивоварна, е била издигната през 1877г. и името „ Плевна “ датира почти от това време, сочи историческата информация в „ Уикипедия “.
През Руско-турската война неколцина от памучната фабрика на Финлейсън се сражавали като доброволци на страната на руснаците и по силата на обичая всяка нова постройка на притежателя да се кръщава на значимо публично събитие, било повече от обикновено да се кръсти на огромната борба край българския град Плевен, в която присъединяване взели и финландците.
До през днешния ден се е запазило единствено едно от имената на финландските доброволци – Северин Тигерстедт. Същото име – Плевна се е съхранило и по-късно, когато Залата със становете се преобразувала в пивоварна и механа.
Българското име финландците свързват – колкото е да е необичайно – и с техническия напредък. Компанията „ Плевна “, благосъстоятелност на Финлейсън, донася за пръв път в Европа електрическата крушка – единствено година след откритието на Томас Алва Едисон. През 1882 фабриката на шотландеца блесва в електричество. Осветлението със 120 „ осемсвещни “ крушки е било включено на 15 март, 1882г. Скоро по-късно стартира и осветяването на самия град.
Днес на стената на едноименния ресторант „ Плевна “, който се намира в самата пивоварна, има мемориална плоча за това. И пивоварната, и кръчмата към този момент са се преместили в нови съвременни пространства. Оригиналните здания обаче са непокътнати – в този момент там има няколко киносалона и заведения за хранене.
ПЛЕВНА, ЩАТА КАНЗАС
Плевна е градче в област Рино, Канзас, Съединени американски щати, сочи справката. Населението през 2000г. е било 99 души. Според щатските регистри се простира на повърхност от 0,6 квадратни километра. Според последното броене там живеят 99 души, 46 къщи и 28 семейства.
Гъстотата на популацията е 166,2-ма на квадратен километър. Расовата принадлежност – 96,97 % бели и единствено 3,03 от други раси. 23 на 100 от популацията са деца под 18 години, а 50 – женени двойки, които живеят дружно. 2,2 % са самотни дами, а 39,1 – несемейни. Средното семейство се състои от 2,75 члена. На всеки 100 дами се падат 90,4 мъже, а междинният годишен приход е 33,750 $. Няма семейство, което да живее под границата на бедността – от цялото население в тази категория влизат едвам 2,8 на 100.
ПЛЕВНА, ЩАТА МОНТАНА
Монтанският Плевна е по-голям – 138 души население. Той се намира в област Фелън Каунти. Простира се на 1,2 квадратни километра. Има 63 къщи с 40 фамилии в тях. Явно това име притегля белите – и тук те са 97,83, азиатски вид са 2,17, а испански или латино – едвам 1,45. Само 54 % от популацията са женени, а междинната възраст е 40 години. Съотношението жени-мъже тук е противоположното и може би няма да е зле да сключат началство с Канзаския Плевен. Тук на 100 дами се падат 115,6 мъже. Местните са и по-бедни – междинният приход тук е 27,875 $, а 8,3 от популацията живее под границата на бедността.
ПЛЕВНА, ЩАТА ОНТАРИО
На фона на упоменатите нагоре мегаполиси, Плевна в щата Онтарио се води село. То е било учредено на територията на някогашна памучна ферма и поради красивото си местонахождение сега е прочут в щата курорт. На процедура този Плевен е обкръжен от езера – Бъкшот лейк, Сенд лейк, Гриндстоун лейк и Брюл лейк, както и по-малките Форчън, Маки и Шунър.
На процедура Плевна, Онтарио се състои от вили и фамилни хотелчета. Тук има хранителен магазин, магазин за алкохол, железария и дребно голф игрище. Тук също по този начин са издигнати Униатска и Англиканска църкви, и двете исторически здания, а също по този начин и начално учебно заведение, което събира деца от слабонаселените покрайнини.
Единствено за този Плевен има исторически данни за основаването му. То е през 1860г. и доста от постройките му към момента датират от това време. Първото му име е било Бъкшот, само че то е трябвало да бъде променено, когато от Пощенския департамент протестирали против него – не е известно какво толкоз не им харесало.
През 1877г. Пощата дала ултиматум на жителите на градчето или да преименуват името си, или те самите щели да му измислят ново име, с което да се води в регистрите. След разгорещени диспути локалните решили да прекръстят града си на Плевна.
Това станало откакто един от спорещите споделил, че кавгите към името му напомняли на борбата при Плевен, България, която била изключително настояща по това време. Това име било препоръчано на Пощенския департамент и през 1877 той публично го приел.
ПЛЕВНА ШУХАРАУ, ПЛЕВНА ГРЕБАНУ, ПЛЕВНА ЛУПШАНУ И ПЛЕВНА РЕДИУ – РУМЪНИЯ
За страдание и за четирите румънски селца, кръстени на Плевен информация не беше открита. Но пък можем да отидем и да забележим сами.
Автор: Дилян ВЪЛЕВ, chudesa.net
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР