Малко филми изобщо в историята са достигнали култовия статут на

...
Малко филми изобщо в историята са достигнали култовия статут на
Коментари Харесай

„Хелоуин: Краят“ слага точка на една поредица в киното, която продължи прекалено дълго

Малко филми въобще в историята са достигнали паметния статут на „ Хелоуин “, тъй че появяването на следващото заглавие с тази марка няма по какъв начин да не буди неспокойствие измежду фенове на слашърите. Ето, че 45 години по-късно най-сетне основателите взеха решение да сложат точка, тъй като и последните живителни сили на Майкъл Майърс бяха източени до капка. Редно е обаче да призная, че „ Краят “ ненадейно ми даде един нелош свършек на историята, с който съм подготвен да простя издевателствата върху франчайза през годините.

Излишно е несъмнено да ви споделям, че „ Хелоуин: Краят “ е финалът на самобитна трилогия, стартирала през 2018 година Още тогава събитията се придвижиха цели две генерации напред, с цел да ни срещнат освен с дъщерята на Лори Строут - Карън, само че и с внучка ѝ - Алисън. Идеята бе добре познатите лица да стартират да вършат път на по-младите, като едвам в този момент мога да призная, че се видя нещо сходно, само че по метод, който не нервира толкоз очите и ушите, както бе във втората част - „ Хелоуин убива “. Сега ни е препоръчан един нов воин, който, за разлика от редица свои прародители, е повлиян от завета на Майкъл Майърс по доста по-логичен и пленяващ метод.

Първите към 60 минути повдигнаха съществено тематиката - дали в действителност виждам верния филм, тъй като драмата стартира да взема превес над трилъра, а типичните за жанра убийства с хладни оръжия на процедура липсваха. От една страна това бе добре, тъй като бе дадена опция за създаване на един по-пълен облик на най-новия член на екипа. Това е нещо, което постоянно бива подценявано в актуалното кино. Но въпреки това се основава и риск феновете да се отегчат, тъй като няма какво да се лъжем - всички сме дали пари, с цел да гледаме кръвопролитие. Убеден съм, че няма да се разочаровате, в случай че преглътнете първия час, тъй като след това събитията се динамизират.
Снимка: Forum Film  „ Хелоуин: Краят “ поставя точка на една поредност в киното, която продължи прекомерно дълго (ТРЕЙЛЪР)

В даден миг даже получих чувството, че виждам произход история за някой добре прочут изверг от бъдещето, само че в този случай занапред изграждах усещанията си за него, което е много прелестно. Точно на това залагат и някои от най-успешните серийни филми. Зрителите ставаме по-съпричастни със протичащото в живота на героите, когато открием логиката за дейностите им в съответни обстановки, а не са ни поднесени на доверие с някой неумел монолог или флашбак в несъответствуващ миг.

Дейвид Гордън Грийн още веднъж е на режисьорския стол, само че наподобява този път е решил да се вслуша повече в личното си чувство за нещата, в сравнение с да чете мненията в интернет и да се води по тях. Явно е схванал, че мощният слашър не е просто безсмислена поредност от кървави убийства, а зад всяко замахване с ножа би трябвало да стои някакъв претекст. Работата му по втората част бе цялостна злополука точно затова, само че тук се е върнал на верния път.

Джейми Лий Къртис може и да е същинското лице зад триумфа на франчайза и като че ли без нея не може, само че е повече от ясно, че дните ѝ на безстрашната Лори би трябвало да приключат. Изглежда тя сама е схванала, че една жена на 64-годишна възраст просто не може да продължава да играе сходни функции. Надявам се, че за в бъдеще ще я виждаме повече като продуцент, тъй като очевидно умее да кара нещата да се случват.

Бих желал да поздравя Роан Кембъл, тъй като „ Хелоуин: Краят “ значително се крепи на неговите рамене. В началото физиономията му е малко дразнеща, само че по-късно стартира да ни потапя в дълбините на повреденото схващане на героя си - Кори Кънингам. Бих желал даже да го виждам по-често в сходни функции, тъй като досега името му се свързва повече с сантиментални комедии, а няма какво да се заблуждава. Той просто не е Джордж Клуни.

Признавам с наяве удовлетворение, че краят на сагата с Майкъл Майърс ме изненада прелестно. Бях подготвен да излея за следващ път набора си от обидни прилагателни и съпоставения, с цел да изпратя франчайза с ненавист, само че в този момент ми е надалеч по-приятно да ви оповестя, че „ Хелоуин: Краят “ ще бъде един от шлагерите за месеца на ужасите. Моята оценка за него е 7/10.



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР