“Малко данни във връзка с концесиите - за 2020 година,

...
“Малко данни във връзка с концесиите - за 2020 година,
Коментари Харесай

Росен Миленов за ФАКТИ: Борисов е върхът на корупцията, а Радев - върхът на лицемерието


“Малко данни по отношение на концесиите - за 2020 година, съгласнo регистъра, който се води от Министерски съвет, т.е. държавното управление, концесиите са 1238 на брой. Срещу тях в държавния бюджет са влезнали 147 милиона. Концесиите са за рандеман на подземни благосъстояния, за водите, за употребата на язовирите, за плажовете по Черноморието и така нататък Ще се спра най-много на концесиите за подземните благосъстояния (...). Както при всички останали процеси в ръководството, по този начин и при концесиите имаме три порочни феномени. Имаме лобизъм при законите, които уреждат отдаването на концесии, имаме липса на всевъзможен надзор върху осъществяването на концесионни контракти, имаме липса на чисто, безкористно желание от страна на политиците - без значение кои са те, през последните 30 години, за секване на ощетяването на страната през концесионните контракти, т.е. на ощетяването на публичния интерес на всеки един от нас, тъй като в Конституцията написа, че националните благосъстояния са благосъстоятелност на всички български жители и се ръководят в техен интерес”.

Това сподели пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ гражданският деятел и претендент за президент на Република България Росен Миленов. Кандидатурата на Миленов за държавен глава беше оповестена публично по-рано през днешния ден на брифинг на инициативния комитет, който го издига.

“Имаме четири съществени компании - “Дънди Прешъс Металс”, “Аурубис - България”, Елаците-Мед и “Асарел Медет” на починалия към този момент Цоцорков. Ощетяването от концесии по калкулации на специалисти годишно се явява на стойност 2 милиарда. Това, което би трябвало да влезе в хазната, отива в офшорни сметки, в непознати компании, в корупционни суми за политиците. “Дънди Прешъс Металс” е най-обществено забавната компания. Седалището ѝ е в Канада. Ще се базира на отчет на Сметната палата от 2016 година, койото проучва двугодишен интервал от активността на компанията - 2011-2013. Добити са 500 милиона тона руда на стойност 1.5 милиарда щатски $. За този рандеман в бюджета - през концесионна такса, са влезнали 23 милиона щатски долара”, изясни Росен Миленов.

Разговорът мина към предлагането на министър Асен Василев концесионните такси да бъдат увеличени, като Миленов уточни, че има подозрения в тази посока. “Асен Василев декларира, че желаят нарастване на концесионните такси през разпоредба на Министерство на енергетиката. Това е отрасловата институция, която дава отговор за концесиите, за подземните богатства”, стартира Миленов. “Когато искаш да усилваш съществуващите концесионни такси през разпоредба, наредбата е поднормативен акт, който може да се смени от през днешния ден за на следващия ден, без обществото да разбере. Днес можеш да вдигнеш размера на концесионната такса, а на следващия ден сутринта, без никой да разбере, още веднъж да върнеш същата. Когато се приказва за нарастване, би трябвало да се приказва за законодателно споразумяване в Закона за концесиите, с цел да уредиш размера на концесионните такси за всички типове подземни благосъстояния, води и т.н.”, уточни той.

“Говорим за нарастване на концесионна такса, само че не приказваме за дялово присъединяване в капитала на тези компании”, акцентира още Росен Миленов. “Дори в банановите републики - като Мозамбик, имаме 34% дялово присъединяване на страната в добивните компании. В прилежаща Румъния концесионната такса е 6% и страната взе участие с 20%”, изясни той.

Миленов насочи рецензия към служебното държавно управление по отношение на концесиите. “Служебното държавно управление имаше три месеца да извърши един значителен и ефективен надзор, с който да се открият нарушавания с така наречен капиталова екологична стратегия. Такъв не беше осъществен. Служебното държавно управление единствено установи, което буди в жителите интерес с оглед ощетяването, само че не подхваща действителни дейности. Пак ще се базира на отчет на Сметната палата, само че от 2020 година, по отношение на успеваемостта на контрола, който се прави от Министерство на енергетиката върху концесионните контракти за подземни благосъстояния. Констатациите са липса на всевъзможен надзор, липса на открити нарушавания, които образно ги има, липса на достъп до предприятията на контролните лица. Служебното държавно управление можеше за тези три месец, в случай че имаше фактически воля, да направи една резултатна инспекция - освен на “Дънди Прешъс Металс”, само че и на останалите три компании, както и на другите концесии за плажове на Младен Михалев-Маджо и на други известни от ъндърграунда, и да излезе с констатация за нарушавания, от които следват имуществени наказания. В тези контракти имаме неустойки, които са извънредно огромни. Така към този момент можеш да кажеш, че засягаш фирмите, които чрез чадъра на политиците ощетяват страната. Ти обаче не ги засягаш в момента”, безапелационен беше Миленов.

“Има данни за основни нарушавания, които пораждат учредения за преустановяване на ощетяващите контракти. Асен Василев приказва за смяна на наредбата за бъдещи концесии. Но какво вършим с все още съществуващите? (...) Ако имаше действителната воля да се извърши инспекция на тези контракти, в този момент трябваше да има наказания - имуществени наказания през неустойките, като при тези огромни обороти става въпрос за милиони. Тогава можем да кажем, че служебното държавно управление има чиста съвест и действителна воля да промени законодателството при концесиите и неналичието на надзор при концесионните контракти. Това не се случи”, добави той.

“Трябва да се потърси отговорност кой през всичките тези години е блокирал всички дейности, с цел да се даде бистрота на тези концесионни контракти и оттова да се извлича всичко това, което страната може да вземе, според законодателството”, уточни още той.

На въпроса кой е правил това, Миленов отговори: “Всички държавни управления, като стартираме от държавното управление на Костов, което подписва първия контракт за мините в Челопеч. Когато се подписва договорът една тройунция е 400 $, сега една тройунция на интернационалната борса е 1863 $. Освен това концесионните такси досега са намалявани, само че не и увеличавани”.

“Служебният министър Василев даде образец с Челопеч, само че аз ще дам образец с другото находище, където добива “Дънди Прешъс Металс” - това е Ада тепе в Крумовград. Там концесията е още по-неизгодна. Тя стартира през 2016 година. Съдържанието на злато там е два пъти повече, в сравнение с в Челопеч. Концесионната такса в Челопеч е 1,5, там е 1,44, въпреки че при предварителните изследвания самата “Дънди Прешъс” залага 2,1-2,3 като концесионна такса”, уточни още Миленов.

“Ако имаше действително предпочитание за смяна на ощетяването през концесионните такси, досега служебното държавно управление щеше да излезе с констатации за открити административни нарушавания, след които следват наказателни постановления”, безапелационен беше Миленов и добави: “Към сегашния миг обаче имаме концесии за политическа приложимост. Вече имахме такива политици като Волен Сидеров, които го използваха в предизборната акция като дъвка. В момента Кирил Петков и Асен Василев са един план на компилация на американците, с бабуването на Румен Радев, Прокопиев и още няколко индивида. За три месеца те работят под ноти - освен че им се обаждат по телефона, само че всяко деяние им се поставя в устичката като на дребни пиленца”, сподели още Миленов.

На въпроса дали има доверие на Петков и Василев, той изрично отговори негативно. “Не, тъй като всичко при тях е както беше при плана Борисов. Аз съм очевидец на плана Борисов и 2011 не съумях да го спукам. Сега обаче няма да позволим (...). Това са едни балони, напомпани през медиите. Дори в медии, в които не можеш да минеш без възнаграждение, се пускат едни обширни публикации за тях”.

“Както залагаха на Борисов, те отново залагат на хора, които ще се одобряват от обществото. Затова споделям, че това са медийни планове, помпат ги през медиите. Борисов беше същият. През 2011 година една огромна част от българското общество, която споделяше “как може да приказваш против генерала”, ме стопираха. Генералът нанесе такива вреди - освен върху стопанската система, само че и върху обществения детайл в България - върху хората... Ако мога да се изразя искрено, Борисов е върхът на корупцията в България, а Радев е върхът на лицемерието. Не може да правиш служебно държавно управление под диктовката на американския дипломат и министрите да реват, с цел да се сменят хората на Пеевски с хората на Прокопиев - както и стана”, счита още Миленов.

Той уточни още, че съгласно него планът Василев-Петков е юридически малко по малко и то доста от дълго време. “Те набраха мощ, а всяко знамение е за три дни. Ако в този момент не ги стартират, хората по-късно ще ги не помнят. Затова и толкоз ги напомпаха”, добави той.

“Служебното държавно управление се хвали с доходи. Приходите са с помощта на високите цени. Приходите в бюджета не са от спрени схеми, а са това, което е издърпано от джобовете на хората - 1 милиард Данък добавена стойност да вземем за пример. Те съпоставят приходите с предходната година. Миналата година в международен мащаб имаше рецесия, имаше застоялост на пазара. Няма по какъв начин да сравняваш с предходната година нито корпоративния налог, нито косвените налози, Данък добавена стойност и данък. Това е един балон, който би трябвало да сътвори нов политически план, който в действителност да работи не за българските жители, а за избрана политико-олигархична група, зад която стоят външни сили. Не знам с какви очи излизат пред камерите всички политици и приказват за националния интерес, когато вървят в посолствата, когато разискват с тях всяка една стъпка какво да създадат в една сякаш суверенна държава”, сподели още Миленов.

Росен Миленов разяснява и няколкото участия на основния прокурор Иван Гешев в съвещания на парламентарни комисии. “Главният прокурор, който им отиде на крайници (б.р. на депутатите), те трябваше с парцалите да го изядат, трябваше да му припомнят да вземем за пример какво направи с КТБ - първата му поръчкова акция като прокурор, която го изстреля и го направи основен прокурор. Както приказваме, че служебните министри ги направиха политици, по същия метод Иван Гешев го направиха основен прокурор”, сподели той и изясни тази отстъпчивост от страна на народните представители със зависимости.

“Едно е говоренето, друго е делата и резултатът. Хората чакаха резултат през справедливостта и върховенството на закона. В момента е пикът на олигархията - тя е издигната на фундамент от всички политически играчи, тъй като чакат от нея пари, поддръжка, с цел да осъществят властови позиции и на следващия ден през тях да продължи грабенето на всеки български гражданин”, добави той.

В края на диалога Росен Миленов разяснява още фактът, че служебният министър на вътрешните работи - Бойко Рашков, не извърши арести на политически лица. “Нямаме нито едно задържане лице при наличната информация. В службите има налична информация за всички закононарушения, без значение дали са на политически лица, държавни ръководители или престъпни предприемачи. При изискване, че затаяваш тази информация, не я изкарваш и най-много не я реализираш през законовите пълномощия на службите, приказва, че ти си част от тази омерта”, сподели той.

“В момента обществото оптимално се вкарва в едно шоу, единствено и единствено вниманието му да се отклони от грабежите, които се случваха в последните 30 години. Всичко е подвластно, това са циркове, които имат задачата да изсмукват силата, да отклонят вниманието от огромните злоупотреби и всяка политико-олигархична група да се нарежда на държавната софра за 10 години. Единственото решение е в гражданското участие”, приключи Миленов.

Целия диалог можете да гледате във видеото:



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР