Малкият Виктор се възстановява добре, след като му бе поставен

...
Малкият Виктор се възстановява добре, след като му бе поставен
Коментари Харесай

Бебето Виктор, спасено със стент в сърцето, се възстановява добре

Малкият Виктор се възвръща добре, откакто му бе подложен стент в сърцето през април. Той е роден недоносен и с вродена сърдечна малформация.
Още по темата
Високоспециализираната процедура, направена в Националната кардиологична болница, отсрочва сърдечна интервенция, която на този стадий е рискова. 

Бебето се ражда недоносено в 32-ра гестационна седмица и със притеснение на аортната дъга. Такова положение изисква сърдечна интервенция. Виктор постъпва в Националната кардиологична болница на 19 септември и поради рисково ниското му тегло, под кг, екип от лекари преценя, че хирургична интервенция ще бъде рискова. Затова медиците подхващат високоспециализирана процедура, посредством която слагат стенд - железна пружинка в аортата, изясни пред проф. Анна Кънева - шеф на Клиниката по детска кардиология в болничното заведение.

 Снимка: Личен архив

На 21 септември мултидисциплинарен екип от болничното заведение извърши комплицираната интервенционална процедура, с която избави бебето с вродена сърдечна малформация. Животозастрашаващото положение на Виктор е овладяно, а по-нататък, когато стане допустимо, ще бъде подхванато хирургично лекуване и стентът ще бъде отхвърлен.

" Това, което ние направихме, разрешава да се възвърне кръвотокът към долната половина на тялото. Позволява детето да израсне и когато стане 2,50-3 кг, хирургът да в профил поставената пружинка и да възвърне целостта на аортата ", съобщи проф. Кънева.

" Интервенционалните способи на лекуване при високорискови новородени избавят живот ", добавя още проф. Кънева.

Момчето е вторият толкоз дребен пациент, на който лекарите от Националната кардиологична болница са сложили стенд за стеснена аорта. В лечебното заведение се намира единственият център на вродени сърдечни малформации и детска сърдечна хирургия у нас.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР