Малкият Сашко беше в неизвестност 9 дни. В акцията по

...
Малкият Сашко беше в неизвестност 9 дни. В акцията по
Коментари Харесай

Бащата на Сашко от Перник с откровена изповед, призна къде е майката на детето и какво му казва то

Малкият Сашко беше в неопределеност 9 дни. В акцията по издирването му се включиха с изключение на служители на реда, по този начин и хиляди доброволци и съпричастни хора. 12-годишното момченце сплоти освен цялостен Перник, само че и цяла България. Преди няколко дни Сашко беше изписан от болница и към този момент е вкъщи с татко си. Ето какво описа таткото в изявление пред " Телеграф ".

- Г-н Цветанов, по какъв начин е Сашко сега, какво прави?

- В момента (б.р. - вчера) реди пъзел, а от телефона слуша коледни песнички. Вчера нарисува и първата си картина след тези събития. На нея има шубраци, пътека, някакви далечни светлини. Не мога да опиша тъкмо, само че и вие я видяхте във фейсбук профила ми. Много хубаво я беше нарисувал. Мога да ви кажа, че в общи линии и много си хапва. На закуска изяде 5 филии принцеси с кайма, след това 2-3 порции чорба. Човекът си компенсира, тъй като е много слаб и на килограми. Яде повече, почива си. Занимаваме се у дома с най-различни неща, четем приказки, редим пъзели, той рисува.

- Сега не го пращате на учебно заведение и се гледате вкъщи, нали?

- Не, не го пращаме. Даже в епикризата от „ Пирогов “, която ни издадоха, написа 10 дни да е на домашно лекуване. Взимаме пробиотици за коремчето, тъй като първоначално беше сопнато, неизвестно от какво е ял в природата, само че изначало му беше зле. Сега пие витамини, пробиотици, както и за мозъка, тъй като е значимо.

- Казахте, че Сашко е измършавял доста. Колко кг е свалил за тези 9 дни?

- Не мога да кажа тъкмо, само че от порядъка може би на най-малко 5 кг, може и малко повече - към 6 кг.

- Сашко пробва ли към този момент да ви споделя нещо за този интервал, в който го нямаше, или вие не го питате към момента?

Имаше и психолози, които контактуваха с него в болничното заведение, само че в общи линии му е мъчно. На него положението му е такова – споделя една-две думички и по-прости фрази, само че не може да изяснява обстановки. Казва ми „ гора “, „ катерица “, само че не може да изясни в по-дълго изречение нещо. Съответно не мога да знам и да кажа с акуратност.

- Казахте, че в рисунката му има шубраци, светлини. Може би посредством нея се пробва да ви каже къде е бил и какво е видял.

- Да, имаше един експерт във Facebook, който ми пишеше мнения, че едното са светлини на постройка в отдалеченост, другото са шубраци. Но всеки човек пояснява една картина по метода, по който той я вижда. В общи линии Сашко се показва по този метод, само че не пояснява.

- Усеща ли Сашко, че е воин на цяла България?

- Не. Някой беше споделил, че страданието ражда герои, аз се гордея с моя наследник, че е необикновено дете. Той сплоти цяла България. Мога да кажа голямо благодаря на всички, с които тези 9 дни непрекъснато го търсихме - структурите на Министерство на вътрешните работи, на доброволците, на общината и на всички съпричастни хора. Благодаря доста! И аз към този момент имам вяра в положителното, в съпричастността, в това, че към момента ни пука един за различен, някак си не сме непознати към човешкото страдалчество, което е доста хубаво. Върнах си вярата.

- А помните ли по кое време изгубихте вярата си в положителното и съпричастността?

- Изгубих я вярата преди, когато мислех, че всички сме затворени в себе си и мислим за личния си живот. Гледаме си нашите проблеми, приходи, фамилии и не поглеждаме встрани. Сега, контактувайки с тези хиляди доброволци, аз откривам, че тези хора са зарязали децата си у дома да ядат сандвичи, не са ходили на работа, можело е да ги уволнят, не са се прибирали, не са спали, не са яли, с цел да търсят едно дете, което не познават. Моето дете! Това е необикновено и аз им благодаря от цялото си сърце. Това е, когато човек жертва всичко в името на различен човек.

- Видяхте и в обществените мрежи какъв брой хиляди хора ви пишеха. Някои от тях обаче не бяха доброжелателни към вас. Това тежеше ли ви по някакъв метод?

- Не. На мен не ми тежеше. Каквото имаше като насоки, непрекъснато работех с щаба, с кмета на Перник Станислав Владимиров, който е необикновен човек, с шефа на ОДМВР-Перник комисар Млеканов, който не спираше даже персонално да търси Сашко. Аз се съсредоточавах върху това да диря сина си, а не да давам отговор на някого, който ме атакува. В този миг човек се концентрира върху съответна цел. Аз по принцип не съм човек, който търси реванш или да осъждам някого, тъй като считам, че съвестта на всеки може да го съди. Има си и господ, който да ни съди. Ей в този момент дори търсих работа и помагах на хора, които несъмнено са ме нападали и говорили против мен. Аз съм набожен човек и бог ни учи да не отвръщаме на неприятното с неприятно, а да обичаме хората.

- Имаше грозни моменти в средата на издирването към четвъртия или петия ден, когато хора ви бяха наобиколили колата, желаеха да ви атакуват. Защо?

- Защото хората сами изпадат в разнообразни конспирации. Ако имате дете, ще разберете. Аз имам единствено Сашко, аз на единствената си вяра и обич в живота не бих направил нищо. Всеки един родител знае какво е възприятието, тези тайни теории са неуместни просто. Нападките единствено пречат на търсенето, само че отново споделям – не съм обръщал внимание, тъй като не са значими. Важно беше търсенето.

- Повдигам го като въпрос, тъй като на цяла България направи усещане това държание. Имаше даже мнения, че сте изглеждал несъответстващ.

- Да не споделям неприятна дума, само че да забележим тези хора по какъв начин ще наподобяват, в случай че им изчезне детенцето. Аз съм приключил „ Право “ в Софийския университет, по-късно съм бил основен юрист на Здравната каса в София, по-късно съм бил основен юрист на община и от 14 години съм нотариус. След като съм бил на тези длъжности и съм си изпълнявал и извършвам и сега отговорностите си, значи нямам безусловно никакви проблеми. Нали си представяте, в случай че ви се случи това, което на мен, по какъв начин ще изглеждате. Аз не бях спал 9 дни, а бях подложен и на подобен тормоз, обикновено е да наподобявам зле и несъмнено съм изглеждал по този начин.

- Тогава се заприказва и за полиграфа, който минахте. Може ли да ни разкажете малко повече, какво ви питаха?

- Това са неща от следствието. Има си въпроси на полиграфа, които регистрират реакцията на организма, има характерности, които регистрират дали човек лъже или споделя истината. Това са съответни въпроси, които са ми задавани, аз съм отговарял и резултатите бяха оповестени.

- Прокуратурата сподели, че сте минали теста, вие също казахте, че сте чист.

- Тук даже не е въпросът за мен, желаех детето ми да се откри. Мен не ме интересуваше, за себе си съм чист и на всички места мога да обясня едно и също нещо – това, което знам. Вижте, истината е постоянно единствено една. Когато казваш истината, можеш да я кажеш на целия свят, на всички проверяващи, доброволци, другари. Аз не се тормозя. Мен даже не ме интересуваше резултатът от полиграфа, а другият резултат - да си намеря детето.

- Чувствате ли се афектиран, че ви заподозряха, че може да имате нещо общо с изгубването на детето?

- Естествено, че съм афектиран, тъй като е неуместно. Това е отвън всякаква човешка мисъл. Не съм реагирал остро, тъй като нямах време да го върша, а пък в този момент не намирам смисъл да давам отговор на сходни неща.

- Още при започване на изгубването на Сашко казахте, че сте се разсеял с телефона. За какъв брой минути стана това?

- Това към този момент съм го разказвал, няма смисъл да го повтаряме. Ситуацията каква е била, аз по какъв начин съм го търсил първо, след това по какъв начин съм викнал другари и полиция, всичко това се знае.

- Как стигнахте до концепцията да предложите паричната премия от 100 000 лева?

- Нямахме различен излаз, доста време мина. Обходихме всичко, с хеликоптери, с дронове. Мислех си и аз разнообразни неща, че може да са се случили, само че към този момент следствието ще каже какво е станало. По-скоро аз не адресирах премията към тези положителни хора - спасителите парапланеристи, а към вероятно някои злонамерени хора, които е допустимо да са го прибрали, затворили някъде. Но това е догадка. Това се ревизира. Искам да кажа нещо доста значимо – детето ми има това преимущество, че то не ги изрича тези хора. Мислех си, че има деца, които пък доста приказват, а моето, като не приказва, по-лесно може да бъде избавено.

- Бяхте ли събрали парите?

- Част от тях бяха мои, а други елементи на мои другари, с които обсъдихме обстановката, преди да го направя. Имахме подготвеност.

- Имаше гадатели, екстрасенси, които също доста ви занимаваха, търсеха и своите минути популярност. Имаше ли някой от тях, който в действителност позна нещо за Сашко?

- Има много фрагменти, говорихме с някои от тях, които имаха тенденция, споделяха някакви местности, както и съответни места. Аз споделях и на доброволците, че само съм контактувал с тези хора, тъй като съм бил обезверен. А като човек е обезверен и се обади една ясновидка и каже „ Аз знам къде ви е детето “, аз давам отговор „ Госпожо, елате “ или „ Кажете на доброволците “. Имаше такива, които споделяха също, че знаят къде е детето и то лежи. В сходна обстановка имаше необикновен резултат, като ти кажат нещо такова. Колкото и да не вярваш, като някой по този начин уверено ти го споделя, си мислиш, че може и да е прав и би трябвало да се ревизира това място. 99% от всички тези ясновидци не споделят истината, единствено това ще ви кажа. Това е много тъпо, тъй като подвеждат хората. Аз си мисля, че в действителност има хора, които имат такива качества, само че са малко.

- Вие казахте още първоначално, че Сашко и различен път е изчезвал, само че в границите на един ден се е прибирал. Къде най-далече сте го намирали?

- Това са направления, по които ние минаваме. И в този момент недоумявам какво го е предиздвикало да се отклони - човек или животно, или нещо друго. Ние се разхождаме освен над профилакториума, а в природата въобще. За другите губения – те са ставали на по-малка възраст. Сега Сашко е много по-самостоятелен, ние сме и до парка в центъра на Перник, той неведнъж си отива и самичък до парка. Знае къде ни е апартаментът.

- Не сте се тормозили да го пускате самичък, тъй като той ще се оправи и ще се върне.

- Не. И в мола в София, като отидем, той знае къде са неговите магазинчета за облекла, за обувки и къде му е залата за игра. Той се оправя и в София, и в Перник и като пространство няма никакъв проблем. Не знам какво тъкмо е станало, по тази причина не знам и повода. Това ще го откри следствието.

- Доброволци оставяха кроасани и вода на разнообразни местоположения, с цел да може, в случай че мине Сашко, да яде. Някой от тях споделил ли ви е, че е разкрил някаква диря на мястото, където беше открито детето?

- Момчетата, които го избавиха и други доброволци, споделиха, че на мястото има ябълкови дръвчета. Това ми беше казано, в случай че нещо е ял. Но за кроасани никой не е казвал. Имаше и радиестезист, който също някак познаваше направлението на Сашко. Доста наоколо е отправил доброволците към мястото. Може би той се е изплъзвал на доброволците.

- Ако сте си създали към този момент някаква равносметка за вас самия, тези 9 дни като че ли в пъкъла ли бяхте? Питам ви като родител, какъвто съм и аз.

- Абсолютно. Вие питахте за какво съм изглеждал зле, няма по какъв начин да си добре, унищожен си. Трудно се възвърнах. Мога да кажа, че в последните 2 дни съм спал. Иначе спях по два часа и сънувах кошмари, че отново го диря и се разсънвам, облян в пот. И аз би трябвало да отивам на рехабилитация, на психолог, с цел да преживея този потрес.

- Какви са ви проектите със Сашко, какво ще вършиме?

- Може да го заведа на басейнче, на отмора. Иначе сме си у дома и може би допускам, че до 1-2 седмици ще се върне на учебно заведение. Но в този момент още е слаб и няма доста сили. Не бива да го натоварваме, а да го оставим да си почине.

- Прокуратурата сподели, че ще вика майката на Сашко на разпит. Тя обади ли ви се да пита какво се случва, да се поинтересува?

- Да, да. Те освен я викнаха, а си организираха разпит с нея.

- В България ли е?

- Да. Сашко беше открит в събота, а тя си пристигна в сряда на 23 ноември. Готвеше му супи, макарони, идваше в болничното заведение да ни посещава и да му донесе храна, да го види. Не е била непрекъснато с него, само че ни посещава.

- Въпросът е поддържат ли връзка?

- Да. Посещава ни и надлежно се чуваме по телефона.

- За какво мечтаете оттук насетне?

- Аз желая естествен живот. Тази популярност нито съм привикнал с нея, нито ми е присъща. Не съм привикнал на това медийно внимание. Искам да си вървим на учебно заведение, да си посрещаме Коледа, да си вървим на отмора - да водим естествен живот.

- С какво ще изненадате Сашко за Коледа?

- Той към този момент има доста почитатели. Имаме 10 торби с дарове, получавахме и онлайн, и по „ Еконт “. Каквото му харесва, ще му го купя.

- Ще му го донесе Дядо Коледа.

- Да, да. Той в този момент се е въодушевил, дори мислехме малко по-рано да вземем елхичка и да я украсим.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР