Малките винопроизводители от Мелнишкия район са на ръба на фалити

...
Малките винопроизводители от Мелнишкия район са на ръба на фалити
Коментари Харесай

На ръба на фалита: Все повече лозя край Мелник пустеят

Малките винопроизводители от Мелнишкия регион са на ръба на банкрути поради нерегистрираните производители, както и поради нарасналите цени на торове и горива. Трудно намират купувачи за виното, а облагите са минимални, по тази причина и от ден на ден лозя край Мелник пустеят или биват изкоренявани.

Винопроизводството е едно от главните препитания в Мелнишкия край. Заради компликациите при правенето на вино и реализирането му на пазара, лозята тук запустяват година след година. Винопроизводителят Тома Куртев, всяка година се грижи за все по-малко лозя.

Тома Куртев - производител на вино: " Имах към 40 декара лозя, понижих от тях много и в този момент сега създавам по-малко вино, тъй като е ниска цената изкупната и на гроздето и на виното. За да продадеш един литър, ти би трябвало да имаш и облага и да ти останат средства да си покриеш разноските, къде с 4 лв. и ще продадеш и ще попълниш разноските ".

Разходите за торове и горива са тройни и даже четворни, пресмятат стопаните. Цената на едро на литър вино сега е към 4 лв., като спрямо предходната година има напълно леко покачване.

Митко Манолев - производител на вино: " При нас цената е по-висока, само че не задоволително, с цел да настигне инфлацията ".

Тома Куртев - производител на вино: " Лозята към този момент все по-трудно се обработват и по тази причина доста хора ги оставят ".

Малките производители считат, че сивият бранш е главен проблем в сектора и чакат страната да вземе ограничения за справяне с нерегистрираните производители.

Митко Манолев - производител на вино: " Това е проблем освен на нас, а на страната, тъй като не може да се спре сивата стопанска система, хората си отглеждат лозя, вършат си вино и си го продават за по-малко пари, в сравнение с в действителност ние би трябвало да продаваме, надлежно на нас ни е доста мъчно да се борим с тази нелоялна конкуренция ".

Освен с производството на вино, хората в Мелник се препитават и с туризъм. След пандемията визитите в града внезапно са намалели.

Репортер: Владислава Миланова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР