Малките соларни системи могат да служат и за собствено потребление,

...
Коментари Харесай

Топли се със слънце, "продавай" слънце

Малките слънчеви системи могат да служат и за лично ползване, и за присъединяване в пазара на ток. За търговията на електрическа енергия се изисква по-висока първична инвестиция. Държавата планува серия облекчения, само че с цел да се развие пазарът, са нужни законодателни промени.
Малките слънчеви централи за лично ползване от дълго време не са единствено мода. За доста хора те към този момент са нужда и късмет посредством избрана инвестиция да се снабдят с известна самостоятелност от локалното енергодружество. Ако в Западна Европа и изключително в южните страни това е метод на живот, улеснен и подсилен от страната, у нас обстановката към момента наподобява друго изключително, в случай че решиш да продаваш остатъка на тока, който си създал на локалното енергодружество.

Затова и специалистите неведнъж предизвестяват, че монтажът на самите панели може да се окаже доста по-лесен от узаконяването на самата апаратура. Факт е, че страната планува редица облекчения на разпоредбите, само че също по този начин е реалност и това, че те скоро няма да бъдат признати. А повода е прозаична - към този момент липсва политическа воля, въпреки да става въпрос за тласъци, които биха довели до големи спестявания на семействата.

Най-общо фотоволтаичните системи се разделят на два типа според от това защо се употребяват. Първите от тях могат да създават ток за персонални потребности, без системата да е обвързвана с мрежата, а посредством вторите създаденият непотребен ток може да се продава на пазара. Какви са останалите разлики и за какво у нас към момента се оказва комплицирано, мъчно и даже невероятно потребителят да бъде и продавач на сила?
За мои потребности
Соларните системи, които са единствено и само за лично ползване, допускат доста по-опростена процедура по стартиране в употреба. Този тип фотоволтаици са доста подобаващи за къщи, вили, хотели и въобще за всеки, който се стреми да понижи разноските си за електрическа енергия. Едно от огромните им преимущества е, че те могат да бъдат надградени при нужда и по този начин потенциалът им да бъде повишен, когато потребителят реши - след година, две или повече.

На пазара у нас се предлага друго слънчево съоръжение, което разрешава на жителите да изберат дали единствено да се отопляват и да подгряват водата на бойлера си с сила от слънцето, или желаят да създават ток за потребностите си.
Капитал Дом Специално издание на "Капитал " за трендовете на пазара на жилища
В някои случаи тези системи могат да служат като тип аварийно зареждане, в случай че има чести спирания на електричеството, което ги прави изключително търсени за дребните обитаеми места или в по-отдалечените планински региони. Един от главните минуси на тези системи обаче е, че те не могат да се употребяват в тъмната част на денонощието, защото, разумно, няма от какво да се зареждат.
Искам да продавам
Ако притежателите на солари обаче желаят да продават непотребния ток на съответното енергодружество и да имат финансови изгоди от това, даже когато не са си вкъщи, обстановката се трансформира доста, а инвестицията се оскъпява. Причината е освен техническа, само че и административна, защото подготовката на документите лишава време и разноски.
Източник: Shutterstock
Затова и част от компаниите на пазара оферират консултантски услуги под формата на правене на абстрактен план, направа на план за системата, доставка и монтаж на съставените елементи, както и стартирането им в употреба и, несъмнено, тяхната поддръжка по-късно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР