Малките производители на храни и напитки със сериозни затруднения в

...
Малките производители на храни и напитки със сериозни затруднения в
Коментари Харесай

Международно изложение на местни продукти в Русе

Малките производители на храни и питиета със съществени усложнения в изискванията на икономическа рецесия. Освен огромните разноски, те са принудени да се борят и за пазари. Използват всяка опция да разпространяват своята продукция, като присъединяване в интернационалното ревю на локални артикули в Русе.

Наско Миланов от Варна е притежател на дребна компания за лимитирано произвеждане на месни консерви и пастети. Казва, че в никакъв случай не е получавал поддръжка от страната. Справя се мъчно поради повишаването на суровините, които употребява свинско месо и гъши дроб.

" Трудностите са и от страна на банките, тъй като не подкрепят по никакъв метод. Опитах се да аплайвам като млад бизнес за оборотни средства за овърдрафт, гледат че компанията няма история ", съобщи Наско Миланов.

Наско Миланов търси пазари във фермерски магазини в по-големите градове.

" Защото нашите артикули са с такова качество, че доста мъчно биха се котирали във веригите, където даже и да желаеме да влезем като първокласен български артикул, извиват се ръце с непостижими за българския производител такси, които се изискват за подобен вид произвеждане ", добави Наско Миланов.

Заради инфлацията фермерите от Института по планинско отглеждане на животни и земеделие в Троян са принудени да вдигнат цената на сиренето. Сега те продават кг за 15 лв.. Отглеждат специфични породи крави и кози и създават сирене и кисело мляко.

" Вдигат се фуражите, с които се хранят животните и следва повишение на цената на кг сирене. Трудно е, както на всички, по този начин и на нас, само че въпреки всичко оцеляваме с общи старания ", сподели още Светла Цолова Институт по планинско отглеждане на животни и земеделие.

За да разпространяват стоката си и да имат директен контакт с клиентите, 90 български и 10 румънски компании показват продукцията си на двудневно ревю в Русе. Форумът е проведен от Министерството на земеделието.

Автор: Венета Николова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР