Проблемите с инфлацията продължават за малките предприятия, тъй като те се борят да наемат

...
Малките предприятия в Америка се чувстваха по-мрачни през август, тъй
Коментари Харесай

Малките предприятия в Америка се чувстваха по-мрачни през август, тъй като продължаваха да се борят с инфлацията и да наемат квалифицирани работници, според проучване на Националната федерация на независимия бизнес, публикувано във вторник.

Оптимизмът сред повече от 600 анкетирани малки предприятия е намалял през август спрямо предходния месец, прекъсвайки тримесечна поредица от подобряване на настроенията. Отчитането през август е „20-ият пореден месец под средното за 49 години от 98“, според съобщение за новини. Очакванията за по-добри бизнес условия през следващите шест месеца се влошиха със седем пункта през август спрямо юли, много по-добро четене от миналия юни, „но все още на нива на рецесия“, каза NFIB.

Делът на собствениците на малък бизнес, които казват, че имат свободни работни места, които са трудни за запълване, възлиза на 40% миналия месец, малко по-малко от юли, но все още исторически високо.

„Тъй като възгледите на собствениците на малък бизнес за бъдещия ръст на продажбите и бизнес условията са обезкуражаващи, собствениците искат да наемат и да правят пари сега от силните потребителски разходи“, каза Бил Дънкелберг, главен икономист на NFIB, в съобщението. „Инфлацията и недостигът на работници продължават да бъдат най-големите пречки за Main Street.“

По-слаба икономика, но по-бавна инфлация

Инфлацията се забави през последните няколко месеца, тъй като Федералният резерв агресивно повиши лихвените проценти до най-високото им ниво от 22 години. Министерството на труда публикува своя индекс на потребителските цени за август в сряда, който е внимателно наблюдавана мярка за инфлация. Икономиката на САЩ остава стабилна, въпреки бързото повишаване на лихвените проценти, като потребителските разходи скочиха с 0,8% през юли, а продажбите на дребно се повишиха с 0,7% през този месец. Лятото беше едно от стабилните разходи за филми, концерти и пътувания.

Но американските потребители са изправени пред редица икономически пречки тази година, включително възобновяване на плащанията по студентски заеми следващия месец, намаляващи спестовни сметки, по-трудно време за достъп до нов кредит и друго очаквано увеличение на лихвените проценти.

Последният доклад на Фед „Бежовата книга“, който е компилация от отговори на проучвания от бизнеса в цялата страна, показа, че много фирми се подготвят за по-слабо потребление през следващите месеци, особено за лични преживявания, за които американците се пръснаха след ерата на пандемията изключвания.

Остава неясно колко точно ще натежат тези фактори върху потребителя в САЩ, но някои икономисти са настроени по-добре, че тези насрещни ветрове няма да хвърлят икономиката в рязък спад. Goldman Sachs наскоро намали залога си за рецесия в САЩ.

Изненадващата устойчивост на икономиката също даде надежда на някои икономисти, че Фед може да постигне меко кацане, сценарий, при който инфлацията се забавя до целта на Фед от 2% без рязко покачване на безработицата.

„Шансовете Фед да постигне меко кацане изглеждат много по-добри днес, отколкото преди шест месеца“, каза Симона Мокута, председател на Икономическия консултативен комитет на Асоциацията на американските банкери и главен икономист в State Street Global Advisors, в изявление. „Битката срещу инфлацията обаче все още не е спечелена, така че Фед трябва да остане бдителен. В същото време има по-добър баланс между търсенето и предлагането навсякъде, на стоки, услуги и пазари на труда. Това помага на продължаващия процес на дезинфлация.“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР