Малките и средните предприятия в страната ще могат да получат

...
Малките и средните предприятия в страната ще могат да получат
Коментари Харесай

Банки ще предоставят още 240 млн. лв. облекчени кредити за малки и средни фирми

Малките и междинните предприятия в страната ще могат да получат общо над 240 млн. лева заеми при облекчени условия, с което да си обезпечат ликвидност и благоприятни условия за вложения. Това ще стане благодарение на 96 млн. лева, които Фондът на фондовете ще даде на седем търговски банки като гаранции за заемите. Средствата са по линия на REACT-EU и с тях на стратегия " Възстановяване ". Затова и кандидатстването стартира незабавно, а банките дават обещание разглеждането на документите да става единствено за пет дни.
Бързи пари
" Най-ценното на тази стратегия е нейната наличност и опцията компаниите да получат заеми без поръчителство в този момент ", сподели министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер на брифинг дружно с представители на Асоциацията на банките в България и Фонда на фондовете (ФнФ). По думите на изпълнителния шеф на фонда Мартин Гиков дребните и междинните предприятия ще могат да получат до 3 млн. лева заем, което обезпечава извънредно добра ликвидност. Заемите ще се отпускат за период до 48 месеца, като при потребност се планува и 12-месечен гратисен интервал.

Както и в първата част на програмата за финансиране могат да аплайват компании с най-малко тригодишна история. От тях не се изискват материални обезпечения, а единствено персонални гаранции от притежателите (поемане на обвързване като съдлъжник или поръчител). Засега крайният период за утвърждение е 30 юни, само че Гиков посочи, че се възнамерява той да бъде продължен най-малко до края на септември. Председателят на банковата асоциация Диана Митева уточни, че банките ще утвърждават заемите в границите на пет работни дни след даване на всички нужни документи от страна на фирмите.

Средства по програмата ще бъдат отпускани от общо седем кредитни институции - БАКБ, Банка ДСК, ОББ, Пощенска банка, Райфайзенбанк, Токуда банк и Уникредит Булбанк. Банките разполагат с необятна мрежа и с помощта на това по думите на Митева средствата по първата част от програмата са били разпределени отмерено в цялата страна, а не са били съсредоточени единствено в столицата.
Реклама Покритие
Предвижда се ФнФ да обезпечи 50% покритие на портфейла от нови заеми на банките. Фондът ще поеме до 80% от кредитния риск, т.е. в случай че обещано сдружение не успее да върне дълга си, той ще погаси тази част от оставащата сума. Крайните получатели се чака да бъдат подкрепени с общо 240.4 млн. лева

Програма " Възстановяване " беше въведена предишното лято като поддръжка за възобновяване на дребните и междинните предприятия от последствията от коронавирус. По думите на Лорер първата част е била извънредно сполучлива, като с запас от малко под 160 млн. лева са генерирани над 300 млн. лева заеми. Очакванията в този момент са, че с двете етапи на програмата в стопанската система ще влязат близо 700 млн. лева Гиков посочи, че по данни към март по програмата са предоставени общо 992 заема.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Иглика Филипова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР