Малките и средните предприятия /МСП/ съставляват 99.8% от всички компании

...
Малките и средните предприятия /МСП/ съставляват 99.8% от всички компании
Коментари Харесай

Заместник-министър Борисов: Чрез различни програми стимулираме конкурентоспособността на МСП


Малките и междинните предприятия /МСП/ съставляват 99.8% от всички компании в България и обезпечават 75% от заетостта, както и 66% от добавената стойност в стопанската система. Това съобщи заместник-министърът на стопанската система Лъчезар Борисов, при откриването на информативен бизнес конгрес на тематика „ Искаш бизнесът ти да пораства? Ние имаме ноу-хау. “, който се организира в Пловдив. Събитието се провежда от Министерството на стопанската система и Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) в партньорство с община Пловдив.

По думите му отчитайки значимостта на МСП за повишението на конкурентоспособността на българската стопанската система, към тях са ориентирани няколко стратегии в сходство с Национална тактика за поощряване на МСП 2014-2020 година „ Бизнесът може да се възползва от грантовите схеми по Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ /ОПИК/, разнообразни финансови принадлежности и стратегии на Европейската комисия, каквито са „ Хоризонт 2020 “, Програмата за конкурентоспособност на дребните и междинните предприятия (COSME), Прозорецът за МСП на Европейския фонд за стратегически вложения и не на последно място, Оперативна стратегия „ Инициатива за МСП “ - която е с бюджет от 102 млн. евро “, акцентира Борисов. Заместник-министърът посочи, че Българска банка за развиване е още един инструмент, който е ориентиран към стимулиране на дребните и междинни предприятия в страната и предлага стратегия за 300 млн. евро по проекта „ Юнкер “ за поддръжка на микро, дребни, междинни и междинни предприятия. „ Целта на тези стратегии е да се улесни достъпа до финансиране, да се подтикват нововъведенията, интернационализацията на МСП, като по този метод се увеличи конкурентоспособността им “, изясни той.

Икономическият заместник-министър уточни, че единствено по ОПИК все още са отворени за кандидатстване две процедури за асортимент на планове. По думите му едната е „ Насърчаване на предприемачеството “, по която вторият краен период за подаване на планови оферти изтича на 10.12.2018 година, а задачата й е основаване и развиване на нови предприятия, точно в предпочитани браншове на Националната тактика за поощряване на дребните и междинните предприятия 2014-2020 година „ Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата е 33 млн. евро, като минималният размер на декларираната безплатна финансова помощ е 50 000 лв.., а оптималният - 200 000 лв. “, добави той.

Борисов изясни, че втората процедура в развой на набиране на оферти е „ Подкрепа за напредък на дребните и междинни предприятия, посредством пилотно използване на ваучерни схеми за даване на услуги за издаване на скъпи бумаги на финансовите пазари “, като цената на давания ваучер е 50 000 лева „ По тази процедура чакаме да се разшири обсега от съществуващи благоприятни условия за финансиране на предприятията на разнообразни стадии от техния напредък, като се поддържа развиването на финансовите пазари “, разясни икономическият заместник-министър.

Целта на форума е представители на всички дребни и междинни компании от Пловдив и района да се срещнат с опциите, които дава програмата " Подкрепа за дребния бизнес " на Европейска банка за възстановяване и развитие, както и опциите за подкрепяне на бизнеса посредством Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност 2014-2020 “ и Оперативна стратегия „ Инициатива за МСП “.

Представители на Министерството на стопанската система срещнаха участниците във форума с ограниченията за поощряване на конкурентоспособността на МСП и опциите за поддръжка на дребния бизнес посредством новата Европейска асоциация на организациите за поощряване на търговията. Експерти от Българската организация за експортно обезпечаване обясниха по какъв начин експортьорите и търговците на локалния пазар могат да застраховат вземанията си при работа на отсрочено заплащане.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР