Малките фермери да станат големи и да имат достъп до

...
Малките фермери да станат големи и да имат достъп до
Коментари Харесай

Партиите си стиснаха ръцете: Дават път на малките фермери, с...

Малките фермери да станат огромни и да имат достъп до вериги и други пазари - това бе фокусът на срещата по тематика „ Земеделие “. По покана на „ Продължаваме промяната “ на масата за договаряния седнаха аграрните специалисти на Политическа партия, Има Такъв Народ, Българска социалистическа партия и Демократична България. Политиките, по които ще работят партиите, са пренасочване на повече дотации за плодове и зеленчуци, основаване на благоприятни условия фермерите непосредствено да стигат до пазарите и разпространение на локалните артикули.

Кирил Петков показа концепцията на „ Продължаваме промяната “ да се основат шест събирателни пазара на територията на страната, където да отиват както камионите с вносни плодове и зеленчуци, по този начин и родната продукция. Всеки производител може да докара тук безусловно един камион с домати, даде образец водачът на Политическа партия. Такива събирателни пазари от дълго време работят в Америка и дават опция на дребните и междинни производители да стигнат до комерсиалните вериги, аргументира се той.

Аграрният експерт на Има Такъв Народ Пламен Абровски отиде още по-далеч и описа за концепцията си за основаване на верига от общински магазини, в която разнообразни производители да могат да оферират своите храни. Той към този момент е почнал работа по този план в своя изборен регион в Монтана. От Българска социалистическа партия също показаха, че би трябвало да се откри метод да се отстранен прекупвачите по пътя на фермерските артикули до магазините.

За да имат всички селски стопани еднакъв старт, би трябвало да се вкара и някакво ограничаване за размера на получаваните дотации. Предложението на Политическа партия е да се постави таван за фермери с площи над 15 000 дка. От Има Такъв Народ обаче предложиха по-мек вид - не да се отстранен напълно дотациите над избран предел, а единствено да се понижат. В тази връзка Албена Симеонова от Демократична България напомни, че 80% от евросубсидиите отиват при 2% от фермерите и това много изкривява пазара.

Проблемите в бранша са доста съществени, а земеделието е измежду сферите с най-вече сигнали за корупция. " Министерство на земеделието е единственото място в света, в което данни за дотациите не се дават даже и на финансовия министър. Време е да премахнем политическите вложители от бранша, посредством които се управляват групи от популацията. Това министерство би трябвало да е главен фокус на новата антикорупционна организация ", съобщи водачът на „ Продължаваме промяната “ Кирил Петков.

Експертът по горите на Политическа партия Александър Дунчев, който бе и началник на Агенцията по горите в служебното държавно управление, още един път ясно съобщи, че огромна част от назначенията в бранша се вършат по политическа линия.

= Контра от Пловдив =

Сред всичките 15 участници в полемиката има единствено един действителен производител и нито един агроном, отвърна с изострен пост във фейсбук пловдивският агробизнесмен Красимир Кумчев. Според него това е неприемливо. “За сметка на това в договарянията вземат участие шестима души с профил гори и лов ; четирима икономисти; двама адвокати ; един коневъд ; един преработвател и един политолог “, написа още Кумчев.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР