Малките датчанчета не са обременени с различни ангажименти, които да

...
Малките датчанчета не са обременени с различни ангажименти, които да
Коментари Харесай

Как обучават децата в Дания

Малките датчанчета не са обременени с разнообразни задължения, които да ги трансфорат в съвършените персони още преди да са пристъпили прага на учебното заведение.

Всъщност преди да тръгнат на учебно заведение, единственото което те вършат е да играят и да научат писмеността. Всичко друго стартира по-късно.

Този вид просветителна система се оказва на процедура много сполучлива и най-важното – потребна и необременяваща децата от напълно ранна възраст.

Какво съставлява

В детските заведения в Дания, които подхождат на нашите детски градини, малчуганите само разпускат и се забавляват.

Това е присъща система за всички скандинавски страни, която несъмнено дава положителни резултати, настояват италиански специалисти.

Тя залага на характерен метод, при който преподаването се случва под формата на потребна за растежа на децата игра.

По този метод заниманието бива разграничено, само че и гладко минава в учебна активност, без да натоварва детската душeвност. Там към този момент се случват по-сериозните неща.

Но до навършване на 6-годишна възраст програмата на датчанчетата е следната: игра и отдих.

Единственото нещо, което се преподава на децата по обичайния метод, е писмеността.

Защо е потребно

Този дълъг интервал на игри, веселба и отдих напълно не е самоцелен.

На децата се дава опция да изследват света независимо, като се забавляват, само че в това време и учат.

Играейки, те незабавно стартират да ползват на процедура наученото и в това време развиват обществени умения, междуличностни връзки и най-много ученолюбивост.

В тази „ предпазена “ среда те могат да изследват, да си оказват помощ, да следят и предизвикват другите, както и личното естествено любознание към нещо положително, изобретателно и потребно за растежа им.

Така че те надалеч не отиват в учебно заведение с единствените познания за писмеността, а имат много по-солидна подготовка за живота, получена по един изцяло натурален метод.

При фокусиране върху играта е потвърдено, че стремежът към откривателство и приемане на нови познания нараства.

Детето става по-ангажирано, умее да се концентрира без спомагателен напън, съумява да насочи вниманието си и да разграничи значимото от детайлите, добива по-голяма убеденост и самочувствие.

Този учебен модел е потребен освен за растежа, а оказва помощ на децата и в дълготраен проект, сочат разнообразни проучвания.

По материали от 

Източник:
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР