Малки общини губят 2/3 от хората сиДа се въведе стандарт

...
Малки общини губят 2/3 от хората сиДа се въведе стандарт
Коментари Харесай

Предлагат стандарт „планински продукт“

Малки общини губят 2/3 от хората си


Да се вкара стандарт за качество “планински артикул ” за храни от планинските и полупланинските региони на страната оферират от Икономическия и обществен съвет (ИСС) в мнение, изпратено до медиите. Целта е развиването на планинските региони на страната. Производителите ще би трябвало да съблюдават характерни условия и да са от избрани райони, с цел да слагат върху храните лого за “планински артикул ”. Подобни национални стандарти за производителите от планинските региони към този момент има в четири европейски страни. Сред другите предлагани ограничения са основаването на подкрепяща среда за развиване на фамилния бизнес.

Текстовете ще бъдат разисквани от работна група в Министерството на земеделието, като концепцията е да бъде призната разпоредба, която да подтиква производството и да предизвиква популацията в тези райони. Според статистиката 2555 обитаеми места, или 42,5% от територията на България, се нуждае от помощ за развиване, написа в мнението на ИСС.

Възможности за субсидиране на лихви по заеми, за данъчни тласъци и за гарантиране на опция за присъединяване в публични поръчки, както и въвеждането на строги правила и надзор върху медиаторите при изкупуването на продукцията ще подсигуряват сполучливо развиване на планинския бизнес, декларират от ИСС.

Да се подтиква и туризмът в планинските райони, оферират от ИСС. 70% от находищата на минерални води са в планински райони, с което може да се даде добър туристически артикул. 1/3 от земеделският фонд и 24,6% от обработваемата земя са в планините, само че обезпокоителен е фактът, че съвсем половината от планинските общини губят 2/3 от своя човешки капацитет поради миграция.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР